Sayaka Murata: Jordboerne
Har du brug for en bog med kant, skal du læse Jordboerne! Den starter ud ret finurligt, sødt, uskyldigt og legende. For derefter BANG uventet at blive væmmelig. For til sidst at blive vild og crazy og stikke helt af!
Natsuki vokser op med bevidstheden om, at hun er anderledes. Hendes storesøster er ofte på nakken af hende og hendes mor slår og håner hende. Hun elsker at holde ferie på landet med sin fætter, der ligesom hende, har en forventning om en dag at blive hentet hjem til en anden planet af et rumskib. Men en dag er det slut med ferierne med den søde, rolige, elskelige fætter.
Som voksen lever Natsuki sit liv i Tokyo sammen med sin mand. De har indgået en aftale om at være gift, dele lejlighed men sove hver for sig og aldrig have sex og det har de gjort for at familien og omverdenen, tror de er normale og dermed lader dem være. En dag tager hun tilbage til sin barndoms ferieland og her møder hun sin fætter og så tager romanen for alvor fart.
Jeg læser romanen som en kritik af det effektive samfund, hvor alle skal yde på arbejdsmarkedet og alle skal avle børn. En kritik af de samfund, hvor der ikke er tid, plads og accept til at tænke og ville noget andet end arbejde og føde børn. Jeg læser også romanen som en reminder om at grusomme oplevelser i barndommen trækker lange tråde op i voksenlivet, da kroppen altid husker.
Jeg havde ingen ide om, hvor romanen ville tage mig hen. Wow! Heldigvis afsløres der ikke ret meget på bagsiden af romanen. Læseren må selv erfare, hvad der kommer til at ske. Det stikker helt af i slutningen af romanen. Og stikker af og stikker af og så lige en gang til: stikker af! Min mund er lukket, det er en del af læseoplevelsen ikke at være forberedt. Personligt synes jeg måske nok, at det bliver en tand (eller to) FOR grotesk og fjollet og kritikken af det effektive samfund drukner lidt i kaos til sidst. Men andre vil elske det! Og resten af romanen var jeg også vild med.
Jordboerne fik mig til at tænke på Det nye mig af Halle Butler, der også rejser en kritik af den måde arbejdsmarkedet er indrettet på og på romanen Vi er fem af Matias Faldbakken for det groteske og gakkede.
Sayaka Murata er en af Japans mest spændende samtidsforfattere. Hun fik sit internationale gennembrud med romanen Døgnkioskmennesket (den er fantastisk). Hun har modtaget adskillige japanske litteraturpriser.
Sayaka Murata, Jordboerne, Forlaget Grif, September 2021, 240 sider, Oversat fra japansk af Mette Holm.