// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Halle Butler: Det nye mig
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Halle Butler: Det nye mig

Skrevet af den 18. november 2021 – 06:37Ingen kommentarer

“Ny rasende satire over det moderne arbejdsmarked og jagten på succes”, skriver forlaget Harpyie i pressebrevet og det er spot on!

Vi er i Chicago og her møder vi Millie, som er i starten af 30´erne. Hun bor alene i en mindre lejlighed, der trænger til en kærlig hånd. Hun har netop fået endnu et vikarjob på kontor, men tænder ikke rigtig på jobbet. Til trods for de kedelige og uinspirerende arbejdsopgaver, længes hun efter en fastansættelse uden dog at gøre sig synderlig umage for at imponere. I fritiden drikker hun øl med en veninde, hun ikke holder ret meget af og hun bruger forholdsvis meget tid på at se true crime på tv. Vi forstår at livet raser forbi og at Millie konstant bliver overhalet og langt fra trives.

Det nye mig er en roman, der undersøger hvad det vil sige at indgå i et fællesskab på en arbejdsplads (eller at stå udenfor fællesskabet), en roman om at indordne sig og følge procedurer og udføre kedeligt og rutinepræget arbejde og en roman om, hvad det kan gøre ved os mennesker at skulle yde uden at stille spørgsmål. Og så er det en roman, der undersøger, hvad det gør ved det enkelte menneske ikke at være fastansat (med tryghed, pensionsordning, barnets første sygedag og den slags privilegier), men at være løst tilknyttet til tidsbegrænsede opgaver eller tidsbegrænsede stillinger og den konstante jagt efter det næste job.

Det er en roman, der minder os om, at vi skal rumme vores kolleger, at vi indgår i en ikke selvvagt relation til andre mennesker mange timer hver dag. Ofte skal vi rumme deres snak om mad, børn, sygdom og deres syn på deres arbejde. Det forventes ligesom bare, at vi lægger ører til og accepterer hinandens forskelligheder. Sat på spidsen er det egentlig ikke så sært, at der kan opstå uheldige kulturer medarbejdere imellem på en arbejdsplads.

“Jeg forsøger at græde og tænke på de ting, jeg vil være taknemmelig for i fremtiden, så snart jeg har lidt mere styr på mit liv.” Millie gør sig mange tanker om, hvordan det bliver, når hun bare lige får et fast arbejde, en højere løn, interessante arbejdsopgaver. Hvis bare hun får et fast job, forestiller hun sig at forvandle sig til en kvinde, der går i biografen, melder sig i en bogklub og den slags fremfor at være en kvinde med tømmermænd, slidt tøj og svedlugt. Ja, livet er ikke altid, som man går og håber på. Og Det nye mig handler derfor om en kvinde, der ikke trives, ikke er tilfreds, sidder fast.

Romanen er god og vred og peger kritisk på det prekære arbejdsmarked (løse tilknytninger, vikarjobs, freelance etc.). Oplagt læsning til dig der er systemkritisk eller til dig, der gerne vil have en nyt og moderne blik på arbejdsmarkedet – det sted mange af os lægger crazy mange timer dag efter dag.

Romanen modtog strålende anmeldelser ved sin udgivelse i USA og Halle Butler blev shortlistet til en række prestigefyldte litteraturpriser. Det nye er mig er forfatterens anden roman og hendes første udgivelse, der er oversat til dansk.

Her er et udpluk af andre relevante skønlitterære udgivelser, hvis du vil læse mere om mennesket og dets relation til arbejdsmarkedet: Læretid af Peder Frederik Jensen, Døgnkioskmennesket af Sayaka Murata, De ansatte af Olga Ravn, Lageret Huset Marie af Jonas Eika, Kilden til al værdi af Jonas Suchanek, Nakanos genbrugsbutik af Hiromi Kawakami og Tragedie plus tid gange ni af Kenneth Jensen.

Halle Butler, Det nye mig, Oversat af Sigrid Kraglund Adamsson, Anmeldereksemplar fra forlaget Harpyie, Oktober 2021, 208 sider.

Der er lukket for kommentarer.