// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Kate Quinn: Rosenkoden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krige, Krimi, Roman, Sp√¶nding

Kate Quinn: Rosenkoden

Skrevet af den 27. juni 2021 – 05:33Ingen kommentarer

Det lader til at to emner trender mere end andre i disse dage. For det f√łrste er historier om kvinder, der for alvor har gjort en forskel i historien et varmt emne. Det kan jeg godt forst√•. For de historier er ofte rigtig gode og meget relevante for en f√¶lles forst√•else af vores fortid.

For det andet lader det til, at Bletchley Park ogs√• er blevet et emne, mange gerne vil vide mere om. Siden Alan Turing blev hyldet i filmen ‚ÄĚImitation Games‚ÄĚ af selveste Benedict Cumberbatch, er der kommet flere tv-serier, der for tiden ligger p√• diverse streaming-tjenester. Det kan jeg ogs√• godt forst√•. Det var nemlig i Bletchley Park i Milton Keynes nord for London, at de allierede under 2. Verdenskrig lavede en overordentlig stor indsats for at kn√¶kke tyskernes ellers ukn√¶kkelige enigma-kode.

Ogs√• ‚ÄĚRosenkoden‚ÄĚ har Bletchley Park som omdrejningspunkt. Centralt i fort√¶llingen er tre unge kvinder, Osla, Mab og Beth, der med hver deres s√¶rlige evner til at bryde koder f√•r arbejde i Bletchley Park. Det er her, de absolut dygtigste matematikere og skarpeste hjerner er samlet for at kn√¶kke de tyske enigma-koder.

Men noget kommer mellem de tre kvinder, og det er f√łrst i 1947, da hele England er optaget af det kongelige bryllup mellem prinsesse Elizabeth og den dansk-gr√¶ske prins Philip, at de tidligere kolleger samles igen. Og alt er absolut ikke, som de tror. Et mystisk kodet brev, hvis n√łgle ligger begravet i det, der engang rev kvinderne fra hinanden, g√łr, at de nu m√• de bruge deres kr√¶fter og deres evner p√• at kn√¶kke en sidste kode og g√• imod en forr√¶der, der n√¶rmer sig med hastige skridt.

Forfatteren Fiona Davis har kaldt Kate Quinn for ‚ÄôDen regerende dronning af historiske krimier‚Äô. Det er faktisk ikke en sk√¶v beskrivelse. Med sin tredje bog oversat til dansk er det meget tydeligt, hvor Quinn har sin store styrke. B√•de ‚ÄĚKodenavn Alice‚ÄĚ og ‚ÄĚJ√¶gerinden‚ÄĚ har deres omdrejningspunkt om 2. Verdenskrig, og begge har st√¶rke kvinder som centrale figurer. Men det fantastiske er, at b√łgerne l√¶gger rigtige historiske fakta som scene og kreerer en fiktiv kriminalhandling p√• den scene. Det er st√¶rkt. Det virker.

Quinn skriver med masser af selvtillid og nok indlevelse og f√łlelser til, at du ikke er i tvivl om, at det er en kvindelig forfatter. Men hun leverer ogs√• masser af nuancer og mikrooplevelser, at du f√•r et meget st√¶rkt tidsbillede. For mig har det den effekt, at jeg simpelthen tror p√• det, jeg l√¶ser.

Det b√łr n√¶ppe v√¶re n√łdvendigt at skrive det, men lad mig alligevel g√łre det: Du skal l√¶se denne bog. Ja, den er lang, men den er hver en side, hvert et ord, hvert et sekund v√¶rd, som du v√¶lger at bruge p√• den. For n√•r en historie er skrevet s√• godt, s√• f√•r du s√• meget igen.

Kate Quinn: ‚ÄĚRosenkoden‚ÄĚ, Forlaget HarperCollins, Overs√¶tter: Merete Rostrup Fleischer, 668 sider, udkom maj 2021.

Læs også:

Kate Quinn: Kodenavn Alice

Kate Quinn: Jægerinden

Der er lukket for kommentarer.