// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Niels Bo Poulsen: Den katastrofe triumf
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Krige

Niels Bo Poulsen: Den katastrofe triumf

Skrevet af den 4. november 2021 – 05:00Ingen kommentarer

Gennem historien har menneskeheden udkæmpet en mængde krige. Nogle krige har haft større indflydelse på verdenshistorien end andre, og alle har haft store økonomiske og humanitære omkostninger. Alligevel er der nogle krige, vi engang imellem glemmer.

Efter det svigende nederlag til Preussen og Østrig i 1864, var der mange danskere, der søgte hævn. Sejren over tyskerne i 1949 havde fejlagtigt ladet os tro, at vi kunne tage dem igen 15 år efter, men fjenden havde i mellemtiden fået såkaldte bagladergeværer, mens danskerne stadig stod og fumlede med forladning. Vi blev ydmyget i 1864 med en tysk grænse lidt syd for Kolding, og sådan noget gør ondt i en stolt folkesjæl.

Derfor var der også voldsom glæde i befolkningen, da Napoleon III begyndte at rasle med sablen overfor tyskerne. Store folkemængder gik jublende på gaden i de større danske byer, og mange steder gjaldede ”La Marseillaise” gennem mængderne. Men Kong Christian IX tøvede.

Niels Bo Poulsen har skrevet bogen ”Den katastrofale triumf” om krigen mellem Frankrig og Tyskland i 1870-71. Poulsen er militærhistoriker, ph.d. og leder af Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet. Han har udgivet en lang række artikler og bøger, og han er én af de førende eksperter på området. Derfor er det en velkommen bog om en europæisk krig, der fik så stor betydning for lille Danmark.

Faktum er, at Tyskland vandt krigen. Otto von Bismarck besejrede Napoleon, og var Danmark endt med at gå ind på fransk side, som en stor del af befolkningen tørstede efter, så var vi som selvstændig nation nok blevet annekteret efter krigen af det, der nu blev til det tyske kejserrige.

Poulsen beskriver på bedste og mest interessante vis de begivenheder, der ledte op til krigen og de tanker og beslutninger, der lå bag det skæbnesvangre valg, kong Christian IX traf og som endte med at redde Danmark.

Det er muligt, at mange har glemt denne krig, men for Danmark blev det én af de vigtigste nogensinde, og det forstår vi til fulde efter at have læst Poulsens bog.

Niels Bo Poulsen: ”Den katastrofale triumf”, Forlaget Gyldendal, 352 sider, udkom september 2021.

Jens Robdrup: Zeppeliner – Da krigen blev luftbåren
Sebastian Olden Jørgensen: Svenskekrigene
Susanne H. Knudsen: Wienerbørn. Barndom i krigens skygge

Der er lukket for kommentarer.