// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Evelyn Waugh: Gensyn med Brideshead
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, klassiker

Evelyn Waugh: Gensyn med Brideshead

Skrevet af den 7. juni 2021 – 05:22Ingen kommentarer

De fleste danskere kender ”Gensyn med Brideshead” som en populær tv-serie fra 1981. Serien gjorde Jeremy Irons til en kæmpestjerne og kastede Anthony Andrews ud i en kaskade af store britiske filmproduktioner. Eller de kender historien fra den populære film fra 2008 med Matthew Goode, Ben Whishaw, Emma Thompson, Felicity Jones, Michael Gambon og Greta Scachhi. Men de færreste kender bogen. Og det er synd.

Den originale version af ”Brideshead Revisited” er en af de ti bedste bøger, jeg har læst – nogensinde. Handlingen fra mellemkrigstiden og det elegante engelske sprog er den mest perfekte kombination til netop fortællinger fra den engelske middel- og overklasse med religiøse undertoner og slet skjulte britiske homoerotiske fornemmelser.

Denne bog er på dansk. Og det er såmænd fint. I denne nyoversættelse af Vibeke Malthe-Bruun er sproget flydende og så lækkert, som det nu kan blive, når man tager en handling ud af sit rette element og forcerer det ned i et andet. Udfordringen med alle slags udgivelser af denne karakter, altså hvor originalsproget er en aktiv del af fortællingen, er at vi i en oversættelse kun nå ’hertil og ikke længere’. Det gør sig også gældende her. Til gengæld er vi nået helt derhen, hvor vi kan nå. Flot, flot oversættelse, der – selv på dansk – støtter rigtig fint op om handlingen. Når det er sagt, så læs den for guds skyld også på originalsproget.

Vi følger Charles Ryder fra den brede engelske middelklasse. Han er søn af en enlig far, og han er lige kommet på Oxford University. Her møder han den ekstremt karismatiske Sebastian Flyte, der ikke altid repræsenterer sin rige familie lige godt. Men han er en ener. Og Charles finder ham fascinerende og hans selskab fængslende.

Sebastian introducerer ham for familien på herresædet Brideshead. Og ikke alene lokker det luksuriøse liv blandt de velhavende familiemedlemmer; han bliver også særligt lokket af Sebastians smukke søster, Julia.

Men familien er i oprør, og livet på Brideshead er ikke lutter fryd og gammen. Den yngre generation har svært ved at overskue de pligter, der følger med livet blandt de adelige, og de har en tørst efter det søde liv. Derfor går der ikke længe, før Charles ikke bare er en tilfældig gæst i hjemmet.

Jeg elsker denne historie og ikke kun på grund af den fabelagtige handling. Persongalleriet er imponerende, menneskeskildringerne er fængslende, og selv de underspillende handlinger får karakter af den fremragende sproglige fremstilling.

Det er min uforbeholdne mening, at du mindst en gang i livet skal læse ”Gensyn med Brideshead”. Dette er min tredje og første gang på dansk.

Evelyn Waugh: ”Gensyn med Brideshead”, oversat af Vibeke Malthe-Bruun Bechs Forlag – Viatone, 347 sider, udkom april 2021.

Læs også:
Rachel French: På tur i Jane Austens England

Jane Austen: Stolthed og fordom

Lisa St. Aubin de Terán: Husets vogtere

Der er lukket for kommentarer.