// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Mario Vargas Llosa: Bukkens fest
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Roman

Mario Vargas Llosa: Bukkens fest

Skrevet af den 17. maj 2021 – 07:51Ingen kommentarer

Den Dominikanske Republik. Et land jeg p√• en god dag kan placere p√• et landkort, og ikke ved meget mere om end at det deler den st√łrste √ł i Caribien med Haiti. Jeg har ogs√• en t√•get fornemmelse af, at Den Dominikanske Republik er et land, der klarer sig v√¶ldig meget bedre end den kaotiske nabo ‚Äď men alle lande p√• en vestlige halvkugle klarer sig bedre end Haiti, s√• det siger jo ikke s√• meget.

I Den Dominikanske Republik regerede tyrannen Trujillo i 31 √•r fra 1930 til 1961, der med stor brutalitet (og st√łtte fra USA) holdt landet i et jerngreb. Hans storhedsvanvid fik ham til at give hovedstaden navne√¶ndring til Trujillo By, og hans brutalitet kostede befolkningen dyrt i drab, forsvindinger, √łkonomisk udplyndring og alt andet fra diktatorernes manual. Et l√łbende misbrug af unge kvinder ‚Äď gerne fra hans underordnedes familier ‚Äď var ogs√• en del af hans livsstil, hvilket gav ham tilnavnet Bukken.

Trujillo blev myrdet af sine officerer, og i Bukkens fest bringer nobelprismodtager Maris Vargas Llosa l√¶seren tilbage til de dramatiske dage og begivenheder, hvor diktatoren er blevet uvenner med den katolske kirke og USA, og kupmagerne konspirerer imod ham. Det er en roman om alt det v√¶rste ved mennesker ‚Äď deres gr√•dighed, brutalitet, liderlighed og fordrukkenhed. Men ogs√• om hvordan det kan g√• til, at mennesker underordner sig og tjener en diktator, velvidende at han p√• et splitsekund kan vende sig imod dem og sende dem ud i m√łrket.

Centralt i historien st√•r Urania, der er datter af en af Trujillos topfolk. Ved romanens begyndelse midt i 90erne er hun vendt tilbage til Den Dominikanske Republik efter mere end 30 √•rs eksil, for at f√• ro om fortiden. Det bliver et smertefuldt m√łde med familien, og genoplivning af r√¶dslerne fra dengang. Ingen gik ramte forbi, n√•r diktatoren ville lege med sine underordnede ‚Äď heller ikke en 14 √•rig pige.
Bukkens fest er ganske enkelt en fremragende roman om et land og en tid, jeg ikke havde h√łrt om f√łr. Det er en unders√łgelse af hvordan livet er under et diktatur, ogs√• for diktaturets topfolk. Hvordan volden og vilk√•rligheden bliver det normale, og hvordan alle retter sig mod den enev√¶ldige hersker som blomster mod solen. Blodige, ildelugtende blomster, der gror i galgenjord.

Det er ogs√• en roman, der hylder de modige dominikanere, der under kuppet og igennem alle √•rene har fors√łgt at s√¶tte sig op mod diktaturet, og som generelt fik en tidlig grav som tak for indsatsen. Imens kunne de klogeste af regiments topfolk skifte ham efter Trujillos fald og forts√¶tte i magtens centrum. Regimer forg√•r, magten best√•r.

Jeg er meget begejstret for Llosa og bogblogger har tidligere anmeldt Vejen til Paradis og Krigen ved Verdens Ende. Llosa er det sydamerikanske kontinents m√•ske st√¶rkeste stemme, og skriver om samfund, magt og dr√łmmen om en bedre verden. Her er intet af den lidt fesne magiske realisme, som mange danskere ellers forbinder med sydamerikansk litteratur, men derimod verdenslitteratur i absolut h√łjeste klasse.

Mario Vargas Llosa: Bukkens fest. 405 sider, Klim. Oversat af Rigmor Kappel Schmidt, udkom i 2005

Der er lukket for kommentarer.