// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Mario Vargas Llosa: Krigen ved verdens ende
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Mario Vargas Llosa: Krigen ved verdens ende

Skrevet af den 2. maj 2021 – 07:50Ingen kommentarer

Canudos er en fattig landsby midt i ingenting i en √łde egn af Brasilien. Vi er i 1890erne, slaveriet og monarkiet er afskaffet, men det er fattigdommen og analfabetismen ikke. F√• ejer meget, de fleste ejer ingenting, og engang mellem rammes omr√•det af t√łrke og folk mister det lidt, de har.

I denne gudsforladte del af verden g√•r en pr√¶dikant rundt og pr√¶diker guds ord. Langsomt men sikkert vokser hans ry, og folk str√łmmer til hans n√¶rhed for at h√łre hans kristne budskab, og Antonio R√•dgiveren ‚Äď som han kaldes ‚Äď n√łjes ikke med at pr√¶dike. Han bygger kirker, renoverer kirkeg√•rde og lever i fattigdom. Hans ord er s√• indtr√¶ngende, at han ikke bare tiltr√¶kker de s√¶dvanlige fromme, men ogs√• forhenv√¶rende r√łvere, mordere, forbrydere, sk√łger, cirkusfolk og utilpassede og fattige mennesker.

De samles i Canudos, hvor de ikke n√łjes med at bygge en kirke. De plyndrer ogs√• den lokale herremands gods ‚Äď hvor skulle de ellers f√• mad fra? ‚Äď og n√¶gter at indordne sig under den nye, brasilianske republik. De kr√¶ver monarkiet tilbage, siger nej til det borgerlige √¶gteskab, nej til folket√¶llingen og nej til meter-systemet (sic!), og fors√łger at leve som br√łdre og s√łstre lige som de f√łrste kristne.

Det kan ikke vare ved, og den nysl√•ede brasilianske republik sender da ogs√• soldater til stedet for at underkue disse opr√łrere. Her viser det sig dog, at det er mere end vanskeligt at nedk√¶mpe fanatikere, ikke mindst n√•r mange af dem har erfaring med blod, mord og d√łd. S√•ledes starter krigen ved verdens ende, og mens resten af Brasilien tager sig til hovedet og soldaterne marcherer, ja flokke flere og flere udst√łdte, h√•befulde, s√łgende mennesker i Canudos.

Krigen ved verdens ende er en roman som ingen anden. Her f√¶rdes intellektuelle og analfabeter, tidligere slaver og herskabsfolk, r√łvere og jomfruer side om side. Igennem alle disse aparte personligheder ser vi verden som et spejl, for hvem er egentlig de sande galninge: dem der tjener gud eller dem, der tjener sig selv?

Jeg har tidligere læst Vejen til Paradis af Mario Vargas Llosa og var meget begejstret. Der er en grund til, at han har fået nobelprisen! Krigen ved verdens ende er ikke et mesterværk på helt samme måde, men det er stadig en roman der sætter sig spor hos sin læser.

Mario Vargas Llosa: Krigen ved verdens ende. 536 sider, Klim. Oversat af Rigmor Kappel Schmidt, udkom i 1987

Der er lukket for kommentarer.