// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Han Kang: Hvid
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Han Kang: Hvid

Skrevet af den 18. april 2021 – 07:27Ingen kommentarer

Hvid er en m√¶rkv√¶rdig, underfundig lille bog. Det er knap erindringer, knap miniessays, knap en roman. Men hvad er det s√•? Det er f√łrst og fremmest en fin, anderledes og meget poetisk lille l√¶seoplevelse.

Sydkoreanske Han Kang bor en vinter i Warszawa, byen der blev fuldstændig udslettet under anden verdenskrig. Her er alt nyt, genopbygget, men alligevel fuld af historie og minder. En sær dobbelthed i feltet mellem skabelse og tab.

Hun undres og fascineres af byen, og samtidig tr√¶nger den manglende erindring om hendes afd√łde stores√łster sig p√•. En s√łster der har samme dobbelthed som byen: Hun blev skabt og lever i erindringen hos Han Kang, fordi minderne eksisterer, men hun er for evigt tabt, fordi hun d√łde kun to timer efter sin f√łdsel og dermed lang tid f√łr Han Kang selv blev f√łdt.

For forfatteren bliver det til en fort√¶lling om hvidhed. Ikke den blinde hvidhed, men den uskyldiges hvidhed. Hvid som den maling, der kan male fortidens skrammer over. Hvid som sneen, der d√¶kker alt. Hvid som et babyt√¶ppe, der kun var i brug i to korte timer. Hvid som barnets livl√łse ansigt.

Gennem sm√• tekststykker, der reflekterer over hvidheden reflekterer hun ogs√• over tabet af et menneske, der kun eksisterede s√• kort. Det er er kommet en magel√łs lille bog ud af, helt anderledes end noget andet. Det er en kort bog, der ikke kr√¶ver meget tid at komme igennem, men alligevel en stor bog, som man skal tage ind langsomt.

Bogblogger har tidligere anmeldt Vegetaren samt Levende og d√łde af samme forfatter. Begge med stor ros – personligt var og er jeg stadig helt fortryllet og optaget af Levende og d√łde, som jeg gerne vil benytte lejligheden til at anbefale endnu engang.

Han Kang: Hvid. 98 sider, Gyldendal. Oversat Zblebacic von Pein, udkom 14. januar 2021

Der er lukket for kommentarer.