// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Robert W. Chambers: The King in Yellow
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, Horror, Science fiction

Robert W. Chambers: The King in Yellow

Skrevet af den 28. november 2008 – 23:124 kommentarer

”The King in Yellow” er en ret interessant bog. Den består af en række noveller, som hver for sig fortæller tragiske og ret sørgelige historie om den menneskelige psykes forfald. Hver historie fortælles af en ny hovedperson om i løbet af de korte historier går igennem et ret dramatisk mentalt forfald og ofte ender i død eller indlæggelse på sindssygeanstalt.

Tilsammen har alle historierne det til fælles at handlingen drejer sig omkring et teaterstykke, The King in Yellow, som kirken og regeringen har bandlyst. De som læser stykker oplever alle en form for sindssyge som hurtigt for dem til at undergå et hurtigt psykisk forfald, som udmønter sig i tvangstanker om forfølgelse og mord, mens andre udlever skuespillet med personer fra deres omgangskreds som ufrivillige deltagere, mens andre simpelthen blot bliver sindssyge.

Hvad selve stykket ”The King in Yellow” handler om bliver aldrig helt klart, man får kun små brudstykker at handlingen i de forskellige historier, og ofte er det fortællerens egen fortolkning som man ikke kan regne med genfortalt af en normaltænkende person.

Det er en god bog, men det der slår mest ved at læse den, er at den blev skrevet i 1895, og jeg havde ikke troet at jeg ville finde en bog der er mere en 100 hundrede år gammel så medrivende, og skrevet i et så forholdsvis moderne sprog. Og så er det en bog man burde læse hvis man er fan af Cthulhu mytologien, for ”The King in Yellow” blev senere nævnt af H. P. Lovecraft i hans klassiske værk ”The Whisperer in Darkness” (1931).

Desværre for bogen er det mest de første historier der er mest medrivende, hvor de sidste går hen og får et mere romantisk islæt. De sidste formår ikke rigtigt at komme op på det samme niveau af spænding, og det virker som om de mest er sat ind for at få den samlede bog til at fylde lidt mere en blot et par og hundrede sider.

Men man skal dog ikke snyde sig selv for at læse bogen, eller ihvertfald de første historier, hvis man gerne vil lidt ind i den klassiske Horroh genre.

Robert W. Chambers: The King in Yellow (1895)

4 kommentarer »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.