// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Huld og Foss: Med Palle og Foss til Orienten
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Rejsebog

Huld og Foss: Med Palle og Foss til Orienten

Skrevet af den 18. december 2020 – 05:17Ingen kommentarer

To unge m√¶nd med slips og tropehjelme hopper p√• en Nimbus-motorcykel og k√łrer fra K√łbenhavne til Persien, som Iran blev kaldt dengang, og tilbage igen. Det var hvad de to eventyrer Palle Huld og Elith Foss gjorde i 1937. Og det er der kommet dette fremragende v√¶rk ud af. Komplet med sort/hvid-billeder af de mennesker de m√łdte p√• deres vej.

Huld og Foss skiftes til at skrive et kapitel hver. Det g√łr de med masser af pep og energi, samt med et stort glimt i √łjet og lettere drillende over for hinanden. Virkelig muntert og forn√łjeligt.

Bogen er skrevet i 1937 og dengang var tiden bare en anden. Blandt andet hvad ang√•r den m√•de man skrev om arabere, j√łder og negere – som de blev kaldt dengang. Bogen er derfor ogs√• et studie i hvad der dengang var helt normalt – men ikke er det l√¶ngere. Det er dog ikke v√¶rre end at man blot tr√¶kker p√• smileb√•ndet af det. Og nu skal man som bekendt ikke d√łmme fortiden p√• nutidens pr√¶misser. Men nu er sarte sj√¶le i hvert fald advaret.

Palle Huld rejste som 15-årig i 1928 Jorden rundt efter at have vundet en konkurrence i Politiken og tintinologer spekulerer den dag i dag i om Hergé lod sig inspirere af avishistorierne om Palle Huld, da han opfandt Tintin-figuren. Hulds eventyr læste og anmeldte vi for syv år siden.

“Med Palle og Foss til Orienten” er i √łvrigt nok en af de √¶ldste b√łger nogensinde anmeldt her p√• bogblogger. Vi anmelder ofte genudgivelser af gamle v√¶rker. Men her er det en bog fra 1. oplag fra Chr. Erichsens Forlag i 1937. Bogen har gennem mange √•r underholdt Hellerups b√łrn, der har l√•nt den fra kommunebibliotekets b√łrnebogsafdeling. Nu lever den sit liv p√• et magasin og kommer sj√¶ldent ud.

Den var dog omtalt i denne fremragende bog om Iran, som jeg l√¶ste fornylig. Derfor besluttede jeg mig for at f√• den hevet op fra magasinet og sendt til S√łborg. De gulnede sider, fedtpletter og lidt lassede forfatning tilf√łjer et ekstra lag til fort√¶llingen. Man ser for sig hvordan hundredevis af Hellerups raske piger og drenge har l√¶st om de to unge herrers eventyr og dr√łmt om, at de en dag kunne g√łre dem kunsten efter.

Palle Huld og Elith Foss: Med Palle og Foss til Orienten. Chr. Ericsens Forlag 1937. 133 sider.

Der er lukket for kommentarer.