// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Huld og Foss: Med Palle og Foss til Orienten
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Rejsebog

Huld og Foss: Med Palle og Foss til Orienten

Skrevet af den 18. december 2020 – 05:17Ingen kommentarer

To unge mænd med slips og tropehjelme hopper på en Nimbus-motorcykel og kører fra Københavne til Persien, som Iran blev kaldt dengang, og tilbage igen. Det var hvad de to eventyrer Palle Huld og Elith Foss gjorde i 1937. Og det er der kommet dette fremragende værk ud af. Komplet med sort/hvid-billeder af de mennesker de mødte på deres vej.

Huld og Foss skiftes til at skrive et kapitel hver. Det gør de med masser af pep og energi, samt med et stort glimt i øjet og lettere drillende over for hinanden. Virkelig muntert og fornøjeligt.

Bogen er skrevet i 1937 og dengang var tiden bare en anden. Blandt andet hvad angår den måde man skrev om arabere, jøder og negere – som de blev kaldt dengang. Bogen er derfor også et studie i hvad der dengang var helt normalt – men ikke er det længere. Det er dog ikke værre end at man blot trækker på smilebåndet af det. Og nu skal man som bekendt ikke dømme fortiden på nutidens præmisser. Men nu er sarte sjæle i hvert fald advaret.

Palle Huld rejste som 15-årig i 1928 Jorden rundt efter at have vundet en konkurrence i Politiken og tintinologer spekulerer den dag i dag i om Hergé lod sig inspirere af avishistorierne om Palle Huld, da han opfandt Tintin-figuren. Hulds eventyr læste og anmeldte vi for syv år siden.

“Med Palle og Foss til Orienten” er i øvrigt nok en af de ældste bøger nogensinde anmeldt her på bogblogger. Vi anmelder ofte genudgivelser af gamle værker. Men her er det en bog fra 1. oplag fra Chr. Erichsens Forlag i 1937. Bogen har gennem mange år underholdt Hellerups børn, der har lånt den fra kommunebibliotekets børnebogsafdeling. Nu lever den sit liv på et magasin og kommer sjældent ud.

Den var dog omtalt i denne fremragende bog om Iran, som jeg læste fornylig. Derfor besluttede jeg mig for at få den hevet op fra magasinet og sendt til Søborg. De gulnede sider, fedtpletter og lidt lassede forfatning tilføjer et ekstra lag til fortællingen. Man ser for sig hvordan hundredevis af Hellerups raske piger og drenge har læst om de to unge herrers eventyr og drømt om, at de en dag kunne gøre dem kunsten efter.

Palle Huld og Elith Foss: Med Palle og Foss til Orienten. Chr. Ericsens Forlag 1937. 133 sider.

Der er lukket for kommentarer.