// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Palle Huld: Jorden rundt i 44 dage
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Børnebog, Rejsebog

Palle Huld: Jorden rundt i 44 dage

Skrevet af den 15. maj 2013 – 08:17Ingen kommentarer

I anledning af 100-året for forfatteren Jules Vernes fødsel, afholdte Dagbladet Politiken i 1928 en konkurrence, hvor en 15-årig dreng blev sendt jorden rundt for at se, om han kunne slå Phileas Fogg og Passepartout, der i 1873 rejste jorden rundt på 80 dage i Jules Vernes roman.

Drengen, der vandt konkurrencen, hed Palle Huld. Han var en rødhåret spejderdreng, der efter ganske få dages forberedelse tog afsted fra Københavns Hovedbanegård. Til at sige farvel var ikke blot hans mor og far. Men også flere tusinde andre. Begejstringen for Palle’s jordomrejse var enorm. Og overalt hvor han kom frem på sin 44 dage lange rejse, blev han mødt af begejstrede lokale. Den faste velkomstkomité bestod som regel af en gruppe danskere bosiddende i den pågældende by samt det lokale spejderkorps og adskillige nysgerrige. Palle Huld rejste via England og Skotland med båd over Atlanten, med tog gennem Canada, båd over Stillehavet til Japan og herfra videre til Korea og Kina, inden han med tog satte kursen mod Moskva, Berlin og til sidst København. Her blev han modtaget på Rådhuspladsen af 20.000 danskere.

Uanset om han gjorde ophold i én time eller i ét døgn, så nåede han altid lige en bytur. Og ved flere timers ophold var der ofte mindst én festmiddag til ære for Palle. Imponerende er det i hvert fald, hvad drengen nåede at se i de få timer han gjorde holdt i byer som Montreal, Tokyo og Harbin.

Med til at gøre bogen ekstra pragtfuld er Palles begejstrede drengesprog. Igen og igen beskrives personer han møder som elskværdige. Og han fortæller om de lande han besøger med stor nysgerrighed og stor positivisme. Mødet med en rigtig neger er en stor begivenhed for Palle og især Japan er han meget begejstret for. Til gengæld beskrives kineserne næsten udelukkende i negative vendinger.

”Jorden rundt i 44 dage” er en helt fantastisk sjov fortælling om dengang det at rejse til Canada eller Japan var eksotisk og dengang en rødhåret 15-årig drengs jordomrejse kunne trække avisoverskrifter verden over. Rygtet vil ligefrem vide, at bogen inspirerede Hergé til at lave Tintin.

Palle Huld: Jorden rundt i 44 dage. People’s Press 2012. 161 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.