// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lotte & Søren Hammer: Byen ved Volga
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Lotte & Søren Hammer: Byen ved Volga

Skrevet af den 20. januar 2021 – 06:51Ingen kommentarer

Bind 4 i Hammer-parrets serie om Peter og Kassandra tager os til et af de mest dramatiske og afgørende slag i 2. Verdenskrig – slaget om Stalingrad i sommeren og efteråret 1942.

Byen var central for den russiske krigsindsats med tung industri, og dens symbolske værdi enorm, da den jo bar den store leders navn. Ydermere var byens placering ved Volgafloden strategisk vigtig, idet floden var en transport-åre, blandt andet for de mange våben og råstoffer, som Sovjetunionen modtog fra USA. Så byen måtte ikke erobres af tyskerne, og der blev kæmpet skånselsløst i ruinerne, meter for meter. De menneskelige ofre var gigantiske. Tyskerne var godt på vej til at erobre den, men det lykkedes de sovjetiske soldater at vende krigslykken, hjulpet på vej af hård vinter. Det blev en katastrofe for Hitlertyskland, som ydmyget så hundredetusindevis af soldater blive slået ihjel og taget til fange.

Peter er midt i dette inferno. Han har med nød og næppe bevaret livet efter at have været i Warzhava-ghettoen, men er degraderet til menig og sendt østpå. Hans elskede Kassandra regner han ikke med at komme til at se igen, da hun formentlig er omkommet i en af de tyske udryddelseslejre.

Skildringen af soldaternes elendige liv og pludselige død i Stalingrads inferno er effektivt og detaljeret beskrevet i ’Byen ved Volga’. Døden lurer konstant og slår konstant ned. Som en af Peters soldatervenner siger: Jeg er ikke bange for at dø, kun for at blive levende begravet.

Peter er fortsat snarrådig, fræk og respektløs. Det redder ham gang på gang på trods af, at odds er meget dårlige. Og det er ikke så lidt han kaster sig ud i, for hans sympati ligger ikke længere hos nazisterne. Gradvist har han vendt sig mod tidligere trosfæller, og han er nu klar til at gå i ledtog med kommunisterne. Med en dristig plan lykkes det ham at slå tyske officerer ihjel, men samarbejdet med russerne har voldsomme konsekvenser for ham, og han tvinges endnu en gang på flugt.

De spændende scener fra Stalingrad og Peters flugt er krydret med en lidt unødvendig kærlighedshistorie. Dem har der været en del af i hele serien, men her spiller romantikken heldigvis en mindre rolle. Bind 4 er det klart mest vellykkede i serien takket være de flotte gengivelser af krigen på Østfronten og i særdeleshed skildringerne fra Stalingrad.

Bind 1: Vejen til Warszawa
Bind 2: Kobberslottet
Bind 3: Gaden uden navn

Lotte og Søren Hammer: Byen ved Volga. HarperCollins. 294 sider. Januar 2021

Der er lukket for kommentarer.