// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Alberte Winding: Småt brændbart
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Alberte Winding: Småt brændbart

Skrevet af den 23. december 2020 – 07:58Ingen kommentarer

Småt brændbart er Alberte Windings erindringsroman om den sårbare ungdom. Som 16 årig flyttede hun til øen Martha´s Vineyard i USA (østkysten, syd for Boston) og det er især årene der på øen, vi hører om. En ø jeg ikke før havde hørt om, men som jeg har tjekket ud på nettet og som jeg fik meget lyst til at besøge under min læsning af romanen.

Romanen er vældig vældig fin! Den emmer af sårbarhed og følsomhed og usikkerhed. Den behandler det med ikke at høre til nogen steder. Tvivlen på at være god nok. Den handler om forfatteren selv som ung, men kunne såmænd sagtens handle om så mange af os andre, der også har følt os frem og tvivlet og sukket og skrevet i vores dagbøger. Sproget er smukt og til tider poetisk.

Småt brændbart handler om forelskelse, tiltrækning og kæresteri. Men også om at begære andre end kæresten og om at hænge fast i forhold, der ikke er gode. Småt brændbart er også en roman om at bosætte sig i udlandet. Om at tilegne sig sproget, kulturen og koderne. Om at være hende den fremmede – the cute girl from Denmark. Og om at gøre rent i andres hjem.

Og så er det en roman om at finde ud af, hvem hun (man) er og hvem hun (man) vil være. “Jeg har ingen lyst heller til at se nogen, jeg kender, at præsentere mig i en tom skal. Jeg skal fyldes op først, blive til en sommerfugl. Eller i det mindste fylde noget, have et sprog, fuldende en mission.”

Vi har tidligere anmeldt Kastevind af samme forfatter.

Alberte Winding (f. 1963) er sanger, sangskriver og forfatter.

Alberte Winding, Småt brændbart, Gyldendal, Oktober 2020, 310 sider.

Der er lukket for kommentarer.