// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Alberte Winding: Kastevind
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Erindringer

Alberte Winding: Kastevind

Skrevet af den 8. oktober 2018 – 07:58Ingen kommentarer

Den kendte familie Winding bliver levendegjort i Alberte Windings ”Kastevind”, som beskriver forskellige vendepunkter i hendes barndom og ungdom.

En hæsblæsende tid har det uden tvivl været i Alberte Windings krop og sind. Det kreative og ambitiøse miljø, hun voksede op i, sammenholdt med 60’erne og 70’ernes ånd, gør det nogle gange frygteligt ondt at læse om. Den lille mus, som hun selv fremstiller sig som, der navigerer rundt i skilsmissehjem og må agere omsorgsperson for hendes mor, men som hun ikke kan redde. Moderen begår selvmord nogle år efter skilsmissen fra faderen. Alberte Winding har bestemt noget på hjerte, og det formidler hun rigtig fint.

Vi følger hendes oplevelser af bruddet mellem hendes far og mor, og hendes fortælling gør barnets sorg og forvirring lyslevende. Samme sker, da vi tager med hende ud på en sejltur i en jolle sammen med faderen og storesøsteren. De bliver fanget i slipstrømme, driver ind på en strand ved en campingplads, oplever marsvin og bliver næsten sejlet ned af færgen til Ærøskøbing.

For mig har et levende og gennemskueligt sprog en stor betydning for, om jeg bliver grebet af en bog. Alberte Winding har i sin erindringsroman ”Kastevind” lavet skønne sætninger, som illustrerer hendes barndom og ungdomsliv på så fin vis, at jeg glædede mig til at blade videre for at finde flere af dem. Eksempelvis da hun beskriver, hvor meget hun ser op til sin storebror: ”Men jeg vil gerne være Aske eller en, der ligner ham. Det virker, som om der er kort vej fra mors gode humør hen til Aske.” Og da hun beskriver flyttet fra deres hus til moderens lejlighed i København: ”Det er, som om ordene vælter ud af mig, efter at vi er flyttet. Noget, jeg stadig gør, hvis stemningen er for tynd og tæt på at gå i stykker”. Fint billedsprog, som ikke kræver nærmere forklaring.

Nogle gange er det svært at følge med i tid, sted og persongalleri – blandt andet fordi personerne ikke bliver så præcist introduceret. Måske fordi det forventes, at det er kendt stof, men jeg manglede dog lige nogle mellemregninger for at få det helt på plads. Men det ødelægger ikke den samlede oplevelse, som jeg synes er god. Selvom det trods alt er få sider til at opregne en barndom, får vi rigtig meget med fra hendes liv. Nogle dele er unødvendige, tænker jeg, mens andet giver en særlig forståelse for et menneske, der kæmper for at finde sin egen identitet i en familie, der på godt og ondt fylder rigtig meget.

Kastevind, Alberte Winding, Rosinante, 144 sider, udgivet 28. september 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.