// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Gregor von Rezzori: Blomster i sneen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Historie

Gregor von Rezzori: Blomster i sneen

Skrevet af den 22. november 2020 – 07:57Ingen kommentarer

Gregor er f√łdt i det habsburgske rige i det kritiske √•r 1914. Inden han fylder fem er hans verden brudt sammen, kejserriget er faldet fra hinanden og han er ikke l√¶ngere borger i et storsl√•et imperium med en glorv√¶rdig historie, men derimod i et af mellemkrigstidens nye stater, Rum√¶nien. Familien er lavadelig, tysktalende og skal nu finde sine ben i en ny verden, hvor gamle privilegier og skikke forfalder, og hvor de er g√•et fra at v√¶re samfundets top til at v√¶re en ugleset minoritet der ikke engang kan det lokale sprog ‚Äď og som med en detroniseret herrementalitet heller ikke har t√¶nkt sig at l√¶re.

Det går ikke så godt.

Blomster i sneen er Gregor von Rezzoris selvbiografi, en fort√¶lling om at vokse op i mellemkrigstiden i en stemning af undergang og problemer. Moderen er overbeskyttende og sart, faren er kun optaget af at g√• p√• jagt. Tilbage er tjenestefolkene, der bliver Gregors virkelige omsorgspersoner og faste holdepunkter ‚Äď indtil de fjernes og r√łdderne kappes. For√¶ldrene bliver skilt, verden er af lave, formuen er tabt og ikke bare Gregor men hele Centraleuropa k√¶mper for at finde sine ben i den nye tid. Tiden f√łr katastrofen.

Gregor von Rezzori har en skarp, men ogs√• f√łlsom pen, og han bruger den til at tegne et portr√¶t af en dreng, en familie og en tid, som danner klangbund for alt det, der kom til at ske. Hans familie sad p√• f√łrste parket til aftenlandets undergang. F√łrste gang da de m√•tte flygte fra zarens h√¶r i f√łrste verdenskrig, senere da de endte i en ud√łrk langt fra Wien i et nyt, fremmed land, og sidste gang da familien som folketyskere blev forflyttet efter alliancer mellem Nazityskland og Sovjet i de sidste gispende √•ndedrag af frihed inden 2. verdenskrig ryddede bordet.

Det er st√¶rke erindringer fra en glemt tid. 1. verdenskrig og de tre kejserrigers efterf√łlgende sammenbrud ‚Äď Rusland, Tyskland og √ėstrig-Ungarns – flyttede ikke bare landegr√¶nser, men ogs√• befolkninger og verdensbilleder. Von Rezzori er en slags Stefan Zweig p√• vrangen; han skriver ikke om l√¶ngslen efter alt det, der gik tabt, men om de mennesker, der l√¶ngtes og som ikke kunne finde sin plads i moderniteten og de store stormes √•rhundrede.

Gregor von Rezzori er ikke ret kendt på dansk, men Forlaget Sidste Århundrede udgav i 2018 En antisemits erindringer, som var ganske enkelt fremragende. Blomster i sneen er absolut læsværdig, men ikke helt oppe i den mesterværksklasse, som En antisemits erindringer er.

Gregor von Rezzori: Blomster i sneen. 292 sider, Forlaget Sidste √Örhundrede. Oversat af Judyta Preis og J√łrgen Herman Monrad, udkom 6. november 2020

Der er lukket for kommentarer.