Tantholdt og Bach: Det vi så
Tillad mig at starte med en den slidte – men sande – konstatering om, at et billede siger mere end 1.000 ord. For det sættes der en tyk streg under i denne flotte fotobog lavet af TV2’s udenrigsreporter Rasmus Tantholdt og hans faste fotograf Anders Bach.
Vi har læst om mange af de to herrers oplevelser i Tantholdt’s bøger “Med åbne øjne” og “Verden er stadig ny“. Nu får vi så sat billeder på. Det giver fortællingerne ekstra tyngde. Tantholdt’s bøger og den aktuelle fotobog med korte introtekster til hvert kapitel supplerer derfor hinanden rigtig godt og bør næsten læses samtidigt.
Denne bog har dog også så meget tekst og billederne er så effektfulde, at man godt kan nøjes med at læse denne bog. Hvis man vil dybere ned i oplevelserne, så kan man læse Tantholdt’s bøger. Men i dette flotte værk får man en god luns formidlet elegant.
Billederne er taget af Tantholdt og Bach ved siden af deres arbejde med at rapportere hjem til TV2’s seere. De er derfor ikke taget ud med det primære formål at tage billederne. De to herrer er ikke krigsfotografer som Jan Grarup.
Det betyder at billederne ikke er “nød og elendighed for fuld udblæsning”, sådan som det ofte er tilfældet med Grarup og andre af de helt store World Press Photo-fotografer. Sat på spidsen, så skal vi ofte her helt tæt på døende afrikanske HIV-smittede udsultede børn. Her skal det helst være så forfærdeligt og trøstesløst som muligt.
Der skal selvfølgelig være plads til Grarup og co.’s billeder. Men det er en fin balance og meget passende til Tantholdt og Bach, at her er mere er tale om billeder taget på rejsen af de ting de nu en gang kommer forbi. Her er bilelder tæt på og langt fra af både mennesker, dyr, flyvemaskiner og landskaber. En god indføring i hvad de har set og oplevet ude i den store verden.
På den anden side, så er det heller ikke billeder med Rasmus Tantholdt hele vejen igennem. Bevares. Han er på flere billederne, ligesom Anders Bach er. Men kun når det falder naturligt og er med til at illustrere historien. I en helt anden boldgade og meget mere afblanceret og på et passende niveau, end i Tantholdt’s kollega Jesper Steinmetz’ nye bog. Her er kun ét ud af de omkring 40 billeder i bogen uden Jesper Steinmetz på.
“Det vi så” er en flot bog – der dog godt kunne have haft en lidt flottere indpakning. Forsidebilledet er flot. Men det er ikke det bedste billede. Og den grå farve er for kedelig og signalerer ikke den kvalitet, som man finder inde i bogen. Så den kommer til at blegne lidt ved siden af de andre “coffee table-bøger”.
Når det er sagt, så er det en af den slags, som almindelige mennesker uden den allerstørste interesse for udenrigsjournalistik og krigsreportage kan få en god oplevelse ud af. Indsigtsfulde tekster og gode billeder, der fortæller vigtige historier fra verden uden for den danske andedam.
Tantholdt og Bach: Det vi så – Fra Mogadishu til Hong Kong. Fotografier fra kanten af verden. Forlaget 28B, 2020. 248 sider.