// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Olga Ravn: Mit arbejde
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Olga Ravn: Mit arbejde

Skrevet af den 28. oktober 2020 – 06:54Ingen kommentarer

“Jeg er død og begravet af min fødsel”. Citatet er fra Olga Ravns fremragende bog Mit arbejde, som lever videre i mig, længe efter jeg lukkede bogen.

Mit arbejde er en bog om to former for skabelse: at skrive og at få børn. Og derfor giver det også god mening, at bogen er en hydrid af poesi, essay, dagbog, romantekster og breve. Jeg var bekymret for om de skiftende genrer ville være forstyrrende for læsningen, men det er på ingen måde forstyrrende. Jeg er tværtimod begejstret for mixet af især poesi og prosa. Teksten glider umærkeligt videre over i en anden genre helt naturligt. Det er intet mindre end genialt!

Via læsningen genoplever jeg min egen første fødsel (alt for lang, besværlig, kompliceret), første rædsel over det skrigende barn der ikke sover og vågner hver 20 minut om natten og genoplever frustrationen og lysten til at give op og skrige af barnet, at det da nu for helvede skal sove. Men ved at genopleve det, mens jeg læser, er jeg ikke længere alene om det. Jeg er ikke alene om den store magtesløshed. Jeg er ikke alene med de dystre og mørke tanker. Jeg er ikke alene om alt det, der er nyt og svært og uoverskueligt og som gør ondt. Jeg er sammen med mange andre kvinder, der tænker, føler og oplever det samme som mig.

Mit arbejde er virkelig stor litteratur. Det er så konkret, det er hovedpersonen Annas oplevelse vi læser om, men det er samtidig så alment, så generelt, så genkendeligt, at det bliver vores alles oplevelse og erfaring.

Jeg hørte pludselig mig selv over frokosten i dag anbefale min nogle-og-treds-årige kollega at læse Mit arbejde. Vi talte nemlig om fødsler. Det er over 30 år siden hun fødte sine to børn, men begge fødsler stod tydeligt frem i hendes fortælling. Fødsler, graviditet og moderskab fylder. Og det må det gerne. Gerne i dialogen over frokosten og meget gerne i litteraturen.

Anbefales til alle gravide, til alle deres mænd og koner, alle der har født og alle der planlægger at springe ud i det store eventyr og arbejde, det er at være nogens mor.

Olga Ravn (f. 1986) har tidligere udgivet tre digtsamlinger, romanen Celestine og senest De ansatte. Hun har modtaget flere priser og De ansatte er oversat til udgivelse i flere lande.

Olga Ravn, Mit arbejde, Gyldendal, September 2020, 430 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.