// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lærke Winther: Ikke afsendt
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Lærke Winther: Ikke afsendt

Skrevet af den 12. september 2020 – 13:25Ingen kommentarer

Når regnen og mørket snart for alvor rammer landet og du har lyst til et par timer med en morsom og til tider fjollet roman, er debutromanen Ikke afsendt et ganske godt bud.

Ikke afsendt er en brevroman. Og hvad betyder det så? Jo det betyder såmænd, at romanen alene består af breve. Breve til forskellige personer og forskellige instanser. Få breve der bliver sendt. Mange breve der ikke bliver sendt. Og en håndfuld, der aldrig, aldrig, aldrig skulle have været sendt. De fleste breve er skrevet af romanens hovedperson Marie Petersen, en 64 årig kvinde, hvis primære netværk består af en slidt gammel hund.

Romanen vinder ved nærmere bekendtskab. Jeg skulle lige læse mig ind på bogens hovedperson og læsningen blev gradvist sjovere i takt med at hendes person foldede sig ud. Som en anden teenager har hun så meget hovedet oppe i egen røv (som vi siger hjemme hos os, forlaget kalder det “at leve i sin egen blinde vinkel”). Og hun har konsekvent hovedet der. Ingen slinger i valsen. Det er så meget what you see is what you get med hende.

Til et 12 tal projicerer hun mange af sine dårlige sider over på andre. Fx. her i et brev til barnebarnet: “Voksne mennesker kan være helt umulige. Nogle gange, når voksne mennesker har problemer, så kan de ikke se ud over deres egen næsetip. Sådan er det med din mor i øjeblikket…” (!!!).

Hun er selvoptaget og øretæveindbydende og samtidig ret skæg. På afstand! Hun er typen man elsker at fortælle historier om, men nødig vil have for tæt på. Man har fuld forståelse for, at hendes datter holder hende ud i strakt arm. Og så tror hun det værste om folk og stikker sin finger ind i andres blødende sår. Fx. her hvor hun sender et brev til datterens netop fraskilte mand: “Jeg kan forstå på Iris, at I er gået fra hinanden. Hvad har du lavet?”.

Et af de sjoveste højdepunkter i bogen er brevkorrespondancen med PostNord. Gæt selv om hendes bestilling af en vare på nettet, når frem til tiden. Og gæt selv, hvordan PostNord reagerer på hendes kritik. Jo jo, du kan godt gætte det, uden at have læst bogen.

Og så vokser bogen til sidst, hvor det sjove aftager og livet og døden bliver enormt nærværende. Og der slutter romanen på den fineste måde.

Romanen anbefales til dig, der sætter pris på letlæste hyggelige feelgood-romaner.

Lærke Winther (f. 1975) debuterer med romanen Ikke afsendt. Hun er uddannet skuespiller og har medvirket i en lang række film og tv-serier, blandt andet Jagtsæson og Mellem os.

Lærke Winther, Ikke afsendt, Gyldendal, 224 sider, September 2020.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.