// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Linn Strømsborg: Aldrig, aldrig, aldrig
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Linn Strømsborg: Aldrig, aldrig, aldrig

Skrevet af den 22. august 2020 – 07:21Ingen kommentarer

“Jeg er 35 år gammel. Jeg vil ikke have børn.”

Hovedpersonen i Linn Strømsborgs roman Aldrig, aldrig, aldrig har aldrig ønsket at få børn. Hun har boet sammen med kæresten Philip i otte år, og de har været enige om, at de ikke skulle have børn – helt indtil nu. For måske vil Philip alligevel gerne være far? Fra omgivelserne er der en forventning om, at hun nok snart ændrer holdning. At også hun bliver klogere og hører det biologiske urs tikken. Hendes mor ønsker sig brændende et barnebarn og holder sig ikke tilbage for at sige det højt.

Aldrig, aldrig, aldrig er en fremragende roman om at vælge moderskabet fra. En fremragende roman om, hvad det gør ved et parforhold, når den ene ønsker barn og den anden ikke gør. Og en fremragende roman om omgivelsernes blik på hende og hendes blik på de andres forældreskab.

Det handler ikke om, at hovedpersonen ikke kan lide børn. Hun er sød og kærlig overfor sin venindes lille datter. Hun ønsker bare ikke selv at få børn. Hun er hjælpende og støttende og kommer med mad til sine venner, da de er nybagte forældre. Men hun ønsker ikke selv at stå i den situation.

Hun vælger ikke børn fra fordi de støjer, fylder eller er tidsrøvere. Hun vælger ikke børn fra på grund en skrækkelig barndom. Hun har tværtimod haft en god og tryg barndom. “Jeg husker varm kakao med flødeskum og en ny rygsæk” og “Jeg husker køjesenge og klipper og hudafskrapninger på knæene…”. Hun vælger børn fra, fordi hun ikke ønsker at have børn. Fordi hun ikke ønsker at være nogens mor. Hun glædes helhjertet over at tidligere kærester får børn. Det stikker ingen steder i hende, når hun hører om andres nye babyer. Hun er afklaret. I det hele taget er måden forfatteren undersøger stoffet på så fint nuanceret og troværdigt.

“Jeg lever et lille liv i en stor by, og jeg har selv valgt dette liv. Det er det liv, jeg hele tiden har ønsket mig…”

Hun er sød, en god ven, har haft en tryg opvækst, er ikke frustreret og har et fint forhold til sin mor. Romanen emmer af en positiv og rar tone. Men er det så værd at læse, når romanen er blottet for konfliktstof? Ja! Romanen er et relevant bidrag, der giver stemme til de voksne, der vælger at være frivilligt “barnfri”. Og det er også ganske interessant læsning for alle os, der har valgt at få børn. Læs især bogen, hvis du har en veninde, der har valgt at være barnfri og undlad at blive ved med spørge hende om det biologiske ur ikke tikker. Hun er sikkert allerede træt af den slags spørgsmål.

Romanen er flydende, velskrevet, og inddelt i mange mindre afsnit og scener, der passer perfekt til mit læsetemperament.

“Jeg er ikke nogens mor, jeg har ikke noget ønske om at blive nogens mor. Jeg har nok i mig selv. Fra den dag jeg blev født, til den dag jeg dør, skal jeg leve med mig selv, det er nok for mig.”

Linn Strømsborg er født i 1986. Hun er norsk forfatter, debuterede i 2009 med romanen Roskilde og opholder sig ofte i København. Aldrig, aldrig, aldrig var nomineret til Bokhandlerprisen i 2019 og hendes første roman oversat til dansk. Jeg er spændt på, om vi får flere af hendes romaner oversat. Jeg er i hvert fald meget begejstret for Aldrig, aldrig, aldrig.

Linn Strømsborg, Aldrig, aldrig, aldrig, Turbine, August 2020, 275 sider, På dansk ved Karen Fastrup.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.