// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Martha Flyvholm Tode: Man kan også være søstjerne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Martha Flyvholm Tode: Man kan også være søstjerne

Skrevet af den 7. september 2020 – 06:59Ingen kommentarer

Martha Flyvholm Tode debuterede i 2017 med den meget fine roman På Bornholm må man græde overalt, om en gymnasiepige i sorg. I hendes aktuelle roman Man kan også være søstjerne møder vi en ung kvinde i tvivl.

Anne er flyttet fra Aarhus til København sammen med sin kæreste Jens. Han er færdig med sin uddannelse og har fået job i København. Et job han hurtigt bliver glad for. Anne holder en pause i studierne og skal beslutte sig for, hvilken overbygning hun vil søge ind på. Men dagene går uden at hun får søgt. Det er svært at vælge. Hvordan skal man også kunne træffe så vigtig en beslutning, når man ikke engang kan vælge, hvad man vil have at spise til aftensmad?

Mens kæresten Jens går i byen med kolleger, arbejder over og engagerer sig glad og målrettet i sit arbejde, tuller Anne alene (og ensom?) rundt i lejligheden uden at komme videre i sit liv. Hendes liv er lidt som den nye metrolinje i København hun en dag tager med. Den går også i ring og i ring og i ring. Hun falder ikke rigtigt til i det nye liv og det er som om, at Jens i sin egen glade arbejdsglæde slet ikke ser hende. “I Aarhus ville Jens købe ind på vej hjem fra studiet. Vi ville lave mad sammen. Han ville fortælle om sin dag, mens vi spiste, og jeg ville fortælle om min.” Åh smerte, hun længes helt forståeligt efter noget så simpelt som at spise og tale med sin kæreste!

For at gøre noget, vælger Anne at blive mentor for den syriske flygtning Ibrahim. Tanken er, at hun skal lære ham dansk. Og introducere ham til dansk kultur. Og være en der er til stede i hans ensomme liv i Danmark. Men måske er hun mere ensom end ham? Og måske får deres relation mere betydning for hende end for ham?

Måske er det en bog om at hitte ud af, hvad man vil med sit liv uden blot at følge efter, hvad de andre gør og forventer. Men hvordan pokker “mærker man efter”, hvad man vil og drømmer om? Og hvordan træffer man egentlig de vigtige valg i livet? Det er det helt store spørgsmål!

Jeg har læst et interview med forfatteren, hvor hun helt befriende fortæller, at det faktisk er ganske okay ikke altid at have styr på sit liv og at det også er i orden af og til at tvivle. For sådan er livet også! Og det er det romanen formidler.

Man kan også være en søstjerne er en hurtigt læst og ganske fin roman, som både vil tale til de helt unge, der står overfor mange valg og tale til os midt i livet, der allerede har truffet mange valg.

Martha Flyvholm Tode, Man kan også være søstjerne, Gyldendal, August 2020, 155 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.