// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kåre Lauring: Fra befrielse til forpligtelse
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Kåre Lauring: Fra befrielse til forpligtelse

Skrevet af den 25. juli 2020 – 07:09Ingen kommentarer

Der bliver hele tiden skrevet nye, ofte fremragende bøger, om 2. verdenskrig eller dele af krigen. Når det kommer til årene lige efter, er det mere sparsomt. Det er ærgerligt, for det er de få år der endegyldigt afgjorde at Danmark endte solidt forankret i den vestlige blok og som medlem af NATO. I dag tager vi det lidt for givet, at det gik sådan, men så enkelt var det ikke dengang.

Heldigvis har vi nu fået historiker Kåre Laurings Fra befrielse til forpligtelse, der velfortalt og velresearchet gennemgår årene fra 1945 til udenrigsminister Gustav Rasmussen kunne skrive under på det danske NATO-medlemskab og endegyldigt sagde farvel til mere end 200 års neutralitetspolitik.

Laurings værk kommer vidt omkring uden at miste overblikket eller den røde tråd. Vi er med helt fra befrielsens rus i gaderne til de storpolitiske overvejelser om tilhørsforhold. Fra husmødrenes kvaler med at skaffe nye lagener til bekymringen for en Sovjetisk invasion. Fra flygtningelejrene til Folketinget.

Det var faktisk meget dramatisk, og Danmark måtte i alle årene kæmpe for at finde sin rigtige plads i det nye Europa. Det lykkedes os med nød og næppe at knibe os ind som en af de stiftende lande i FN – og dermed anerkendelse som allieret – men som Lauring viser, var vi ikke altid parate til at levere vores del af genopbygningen. Den store taknemmelighed over for især briterne forsvandt hurtigt, da regningen skulle betales i form af soldater til den britiske zone i Tyskland og vores del af flygtningebyrden efter krigen.

Fra befrielse til forpligtelse er et imponerende værk, der kommer virkelig godt rundt om Danmark i de kritiske år efter krigen i både det store og det små. Mange glemte overvejelser og slagsmål bliver beskrevet, og på kun 428 sider lykkes det alligevel forfatteren også at sætte fortællingen om Danmark ind i den store, europæiske ramme, f.eks. hvordan Tjekkoslovakiets skæbne også fik betydning for hvordan Danmark agerede i det nye, delte Europa, hvor neutralitet blev en risiko og ikke en mulighed.

Kåre Lauring: fra befrielse til forpligtelse. 428 sider, Gyldendel. Udkom 11. juni 2020