// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Victoria Hislop: De der er elsket
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman

Victoria Hislop: De der er elsket

Skrevet af den 24. oktober 2020 – 07:09Ingen kommentarer

Themis har fejret sin 90-års fødselsdag med hele familien i sin elskede lejlighed i Athen. Da de fleste af gæsterne er gået, hjælper hendes to yndlingsbørnebørn hende med oprydningen. Hun ved godt, at livet er ved at rinde ud, og er trist over, at hun ikke har mere at efterlade til sine børnebørn. Men hun har én vigtig ting, som hun gerne vil give dem – sine minder og sin livshistorie, så Themis begynder at fortælle sin fantastiske historie om krig, venskab, tab, loyalitet, ideologi og familie.

Themis vokser op hos sin farmor sammen med sine brødre, Thanasis og Panos, og sin søster, Margarita. Hendes far er rejst til USA, og hendes mor er indlagt på en sindssygeanstalt. Hun er 15 år, da Tyskland invaderer landet i 1941, og snart efter er landet dybt splittet mellem højrefløjen, der byder tyskerne velkommen, og venstrefløjen, der bekæmper nazisterne og ønsker et nyt kommunistisk styre.

Bølgerne går også højt i Themis’ familie, for mens Themis og Panos støtter venstrefløjen, støtter Thanasis og Margarita højrefløjen. Konflikten optrappes dag for dag, og til sidst vælger Panos at slutte sig til den kommunistiske hær, der kæmper mod besættelsesmagten. Det varer ikke længe, før Themis følger efter ham. Da tyskerne forlader landet, rammes Grækenland af borgerkrig mellem kommunisterne på den ene side og regeringshæren på den anden. Det er barske vilkår, Themis lever under, men midt i rædslerne oplever hun sin første store kærlighed. Hun er samtidig dybt dedikeret til sagen, men da hun bliver taget til fange og interneret på de berygtede fangeøer, bliver hun tvunget til at tage stilling til, hvor langt hun er villig til at gå for at vise sin fortsatte loyalitet.

Hvordan historien ender for Themis og hendes familie, skal jeg ikke afsløre her. Bogen er en spændende og medrivende fortælling om kærlighed og had, glæde og sorg, venskab og fjendskab samt loyalitet og forræderi. Jeg vidste meget lidt om Grækenlands historie efter 2. verdenskrig, men bogen gav et godt indblik i de dramatiske begivenheder, som grækerne var vidne til efter krigen. Jeg kom hurtigt til at holde af Themis og foragte Thanasis og Margarita, som behandler hende forfærdeligt, men efterhånden som historien blev foldet ud, fik jeg en dybere forståelse for deres på overfladen onde handlinger.

Til tider blev der gået meget let hen over begivenheder, som nok havde fortjent at fylde noget mere, men med sine 578 sider har der nok været brug for at skære historien lidt til hist og pist. Alt i alt har Hislop skrevet en fængslende fortælling om en kvindes skæbne i et krigshærget land, og selvom historien enkelte steder mister pusten lidt, er Themis’ livshistorie en smuk beretning om, hvor langt kærligheden kan bære os.

Victoria Hislop, De der er elsket, Forlaget Zara, 578 sider, oversat af Annemette Goldberg, juli 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.