// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Judith Butler: Ordenes vold
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Filosofi, Idehistorie

Judith Butler: Ordenes vold

Skrevet af den 12. juni 2020 – 07:56Ingen kommentarer

Den danske filosof K. E. Løgstrup skrev, at ”Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd.” Selvom den amerikanske filosof Judith Butler måske ikke har læst Løgstrup, så tager hun noget af samme tankesæt til det yderste og arbejder videre med det i Ordenes vold. Er er det nemlig ikke kun når vi har med andre at gøre, at vi holder hinandens liv i hænderne. Det er også via sproget, når vi taler om, med og til hinanden.

Sproget og de navne, vi giver hinanden konstruerer nemlig hvem vi er, lige fra det første navn forældrene giver et barn til den hadtale, nogle udsætter andre for. Tale er ikke bare ord, det kan også være talehandlinger, som allerede den amerikanske filosof J.L. Austin skrev (næsten samtidig med Løgstrup, i øvrigt) og disse talehandlinger konstituerer os på godt og ondt.

Ord kan altså ikke skilles fra handlinger, for ord er også handlinger ligeså vel som fysiske handlinger er det, f.eks. vold. Og ord kan derfor også påføre os skade som psykisk vold. Det betyder, at vi skal se på sproget og hadtale som mere end bare lyde, man kan overhøre og se dem som en del af et større billede omkring hvordan vi bliver til og definerer os selv – ikke mindst når det kommer til køn og race.

Med det udgangspunkt diskuterer Butler sproget, hvordan vi som mennesker er afhængige af hinanden og hvordan vi skal håndtere denne viden om sprogets enorme betydning. For når ord kan være vold, er der så ord, der skal forbydes?

Butler er utrolig interessant, men også meget amerikansk og meget præget af det tidspunkt, bogen er skrevet på 1997. Det gør den ikke ulæselig eller ligegyldig, overhovedet, men skal man som læser have udbytte af bogen, bør man inden nok have nogenlunde styr på ikke bare af filosoffer som Austin og Althusser, men også 1990ernes (køns)politiske temaer og sager som f.eks. sexchikanesagen mod højesteretsdommer Clarence Thomas. Det er kort sagt ikke en bog for begyndere, men absolut en bog med et vægtigt og – ved vi nu – blivende budskab, som det er meget velkomment nu er oversat til dansk.

I sidste del af Ordenes vold er der et mindre essay på kun 20 sider, At gentænke sårbarhed og modstand. Det er fra 2016 og top-top-aktuelt om aktiv modstand, demonstrationer og forsamlingsfrihed. Det kunne være skrevet i går aftes, tænker man, og danne grundlag for det filosofiske drøftelse af det vi i øjeblikket ser i USA med Black Lives Matters bevægelsen. Hvis man nu ikke har mod på hele bogen – som jo altså heller ikke er helt let at læse – så bør man i hvert fald kaste sig over dette essay.

Judith Butler: Ordenes vold. 280 sider, Klim. Oversat af Peter Borum, udkommer 12. juni 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.