// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Celeste Ng: Alt det jeg aldrig fortalte dig
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Celeste Ng: Alt det jeg aldrig fortalte dig

Skrevet af den 24. juni 2020 – 12:28Ingen kommentarer

James, der er søn af kinesiske immigranter, og amerikanske Marilyn bor i Ohio med deres tre børn Nath, Lydia og Hannah. James underviser på det lokale universitet og Marilyn er hjemmegående. Ingen af dem er lykkelige. Begge ser de tilbage på store drømme og håb for fremtiden, som ikke er indfriet, og luften er tyk af skuffelse og frustration.

Lydia er sine forældres store håb. James’ største ønske for sin datter er, at hun passer ind og er vellidt – i modsætning til ham selv, der altid har følt sig anderledes og udenfor på grund sit kinesiske ophav. Marilyns største ønske for sin datter er, at hun skiller sig ud, uddanner sig som læge og ikke som hende selv ender som hjemmegående husmor.

Hele familiens tilværelse er stærkt påvirket af forældrenes ambitioner på datterens vegne. Med skyklapper på presser de deres egne ambitioner ned over Lydia og skubber hende i retning af det liv, de ikke selv formåede at skabe. Og hendes søskende ser oversete til.

Men en dag kommer Lydia ikke ned fra sit værelse om morgenen, og hun findes senere død i en sø i nabolaget. Sorgen splitter James og Marilyn yderligere og Marilyn er fast besluttet på at finde ud af, hvem der bærer skylden for datterens død, hvilket truer med at briste det sidste af deres familieliv.

Alt det jeg ikke fortalte dig er en fremragende bog, der berører flere vigtige temaer, herunder racediskrimination, kvindefrigørelse og hvordan den største kærlighed kan komme til udtryk på den mest uhensigtsmæssige måde.

Bogen skitserer meget præcist den dobbelthed, der er forbundet med at være anderledes. For Lydias far har det været en hæmsko og et stort problem for hans liv og trivsel. Og for Lydias mor har det været en ambition og et mål at være anderledes. Og kan vi overhovedet sætte os i hinanden sted?

Synsvinklerne skifter fra kapitel til kapitel, hvilket forstærker effekten af den håbløshed, man som læser føler, når man så tydeligt kan følge med i, hvordan de hverken ser eller hører hinanden og hvordan de konstant misforstår og mistolker hinandens signaler og ord. En eminent opbygning, der underbygger, at der ikke findes endegyldige sandheder, men kun perceptioner.

Kapitlerne skifter ligeledes i tid, og den historik man løbende bliver præsenteret for som et parallelspor til nutiden fungerer virkelig godt og gør persongalleriet meget troværdigt.

Alt det jeg aldrig fortalte dig er Celeste Ngs første roman, men den anden, der udkommer på dansk. Tidligere er romanen Små påsatte brande også udkommet på dansk – en roman jeg var lige så begejstret for.

Celeste Ng, Alt det jeg aldrig fortalte dig, oversat af Lisbet Kjær Johansen, Hr. Ferdinand, 23. juni 2020, 286 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.