// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Phillip Pullman: Forestillinger om støv 2. Det hemmelige samfund
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fantasy, Roman

Phillip Pullman: Forestillinger om støv 2. Det hemmelige samfund

Skrevet af den 26. maj 2020 – 07:25Ingen kommentarer

Tiden går. Det gør den også i fantasy-verdenen, hvor Lyra nu er blevet tyve år. Kender du ikke Lyra? Så er Forestillinger om støv 2, Det hemmelige samfund ikke det rigtige sted at starte – desværre.

Lyra er hovedpersonen i bestsellerserien Det gyldne kompas (som i øvrigt nu også er blevet en serie på HBO under navnet His Dark Materials). I den serie er hun elleve år, og serien er allerede en klassiker inden for fantasygenren. Det helt særlige univers, som Pullman har skabt til sine bøger med Lyra er nemlig både velfortalt og meget originalt, ikke mindst ideen om at alle mennesker har en daimon, en trofast dyrefølgeven, der legemliggør deres personlighed.

I trilogien Forestillinger om støv tager Pullman os tilbage til samme fantasy univers. Bind 1 foregår ti år før Det gyldne kompas, da Lyra er spæd. Dét var jeg meget begejstret for, og selvom jeg ikke har læst Det gyldne kompas, kunne jeg sagtens være med og sætte pris på romanen. Fantasyuniverset havde al den magi og fantasi, som et fantasyunivers skal have, men samtidig blev universet og historien også brugt til at sige noget relevant om også vores lidt mere magiforladte samfund – uden at det kammede over og blev for meget.

I bind to har vi bevæget os tyve år frem i tiden, og vi er derfor kommet om på den anden side af begivenhederne i Det gyldne kompas. Og det betyder alt for historien, for nu kan man altså ikke læse med uden at have læst Det gyldne kompas. Der er simpelt hen for mange referencer til begivenheder i dén serie til at historien giver mening, og desværre bliver handlingen i Det gyldne kompas derved også grundigt spoilet for nye læsere.

Men hvis man nu har læst de tre bøger om Det gyldne kompas – vil man så sætte pris på Det hemmelige samfund? Svaret er et rungende måske. For Pullman kan skrive, og bogen har absolut en masse gode kvaliteter, der bygger videre på bind et (og sikkert også Det gyldne kompas). Men det er altså også blevet en meget lang bog på 790 sider med utallige sidehistorier og bipersoner, der dukker op kortvarigt og hurtigt forlader handlingen igen. Det er også som om den fine balance mellem at bruge fantasyverdenen til at komme med samfundskritik af begivenheder i vores verden er kammet lidt over. Flygtningekrise, religiøs intolerance, politistat, overgreb på kvinder – pointen bliver hamret fast, så ingen kan være i tvivl.

Ret skal være ret. Det er svært at vurdere en trilogi efter kun to bind, for det kan jo være at de mange løse ender bliver bundet sammen i sidste ende og at de mange bipersoner, hvis berettigelse i fortællingen undervejs undrede mig, viser sig at få en betydning for historien til slut. Så derfor læser jeg naturligvis også bind tre, når det udkommer – men vil virkelig, virkelig anbefale alle andre ikke at kaste sig over Det hemmelige samfund medmindre de har læst Det gyldne kompas.

Philip Pullman: Forestillinger om støv. Det hemmelige samfund. 790 sider, Gyldendal. Oversat af Hanna Lützen, udkom april 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.