// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ken Follett: Notre-Dame – en kort historie om katedralers betydning
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Arkitektur, Historie

Ken Follett: Notre-Dame – en kort historie om katedralers betydning

Skrevet af den 3. juni 2020 – 06:22Ingen kommentarer

Der er vel næppe nogen, der ikke kender Paris’ ikoniske vartegn Notre-Dame, og har man besøgt byen, har man næsten helt sikkert også besøgt katedralen eller som minimum set den smukke silhuet afspejlet mod himlen. Den 15. april 2019 var det dog et anderledes skræmmende syn, der mødte alle, der rettede blikket mod Notre-Dame – den gamle katedral stod i flammer.

Man kan næsten ikke sige Ken Follett uden straks at tænke på katedraler. Han har skrevet den fantastiske Kingsbridge-trilogi, hvor katedralbygning er en central del af fortællingen. Derfor blev han også kimet ned af tv, radio og aviser, som ville bruge ham som ekspert, da Notre-Dame brændte. Få dage efter branden rejste han til Paris for at besigtige katedralen og deltage i en tv-debat om katedralers betydning. Inden han tog hjem, spurgte hans franske forlægger, om han havde lyst til at skrive en bog om Notre-Dame, hvor overskuddet skulle doneres til en genopførelsesfond. Follett svarede straks ja og gik i gang dagen efter.

Notre-Dame er en meget gammel katedral. Follett beskriver dens historie fra 1163, hvor byggeriet, der varede næsten 100 år, blev igangsat, til i dag, hvor katedralen er under genopbygning. Han lægger især vægt på den forbløffende præstation, det var at bygge så storslået et bygningsværk i en tid, der primært var kendetegnet ved vold, pest og armod, og hvor mål og vægt endnu ikke var standardiseret. Bedriften ville i vores tid nærmest svare til at sende en raket til månen. I Folletts optik repræsenterer katedralen mest af alt, hvad mennesker kan præstere, når de arbejder sammen.

Det første man bemærker, når man læser bogen, er Folletts kærlighed til katedraler og til Notre-Dame i særdeleshed. Jeg kunne ikke undgå at blive betaget af hans fortælling, som ud over katedralens historie også indeholder perspektivering til katedraler generelt samt brugen af dem i litteraturen og samt Notre-Dames betydning i historien, hvor bl.a. Napoleon lod sig krone i katedralen, og Charles de Gaulle brugte den til at cementere sin magt efter 2. verdenskrig. Follett er en mageløs historiefortæller.

Derudover er bogen fyldt med smukke billeder af Notre-Dame gennem tiden, men også de hjerteskærende billeder af katedralen i brand. Det gør et stærkt indtryk, og jeg vil helt sikkert se på katedralen med nye øjne, næste gang jeg er i Paris.

Hvis du har lyst til at læse mere af Ken Follett, kan du finde vores anmeldelser af nogle af hans andre bøger her.

Ken Follett, Notre-Dame – en kort historie om katedralers betydning, Gyldendal, 112 sider, oversat af Alis Friis Caspersen, udkommer 3. juni 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.