// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Olivia Levison: Udveje. Udvalgte noveller
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Olivia Levison: Udveje. Udvalgte noveller

Skrevet af den 19. maj 2020 – 06:58Ingen kommentarer

Olivia Levison var en del af det moderne gennembruds kvinder. Sådanne fandtes nemlig også, og de har leveret betydelige værker, selvom de desværre i stort omfang er blevet glemt i dag. Jeg mødte første gang Olivia Levison i Novellix’ novelleboks og blev nysgerrig for at læse mere. Det er nu ikke så nemt at finde, nu hvor bibliotekerne har været lukket ned. Heldigvis har bogblogger.dks redaktør et bogbytteskab, og en dag havde en venlig sjæl afleveret en samling af Levisons noveller. Så heldig har man nogen gange lov til at være!

Udveje er en samling fra flere forskellige novellesamlinger og udgivelser i tidsskrifter. Fælles for de syv noveller er, at de handler om kvinder der er fanget i deres eget liv og har svært ved at finde netop udveje. De er låst af samfundets normer, af deres egne normer og forventninger – og ja, af mændene. Tiden er det sene 1800-tal, og kvindeliv er liv på andres nåde og forventninger.

Levison skriver om kvinders kamp i det overspændte 1800-tal, hvor det moderne ikke gjorde kvindelivet lettere, tværtimod. Hun skriver så man næsten kan mærke gruset knase under ens skridt, høre gøgen kukke og mærke desperationen gemt i et nedslagent blik. Det er virkelig godt, og Levison fortjener et meget større publikum end der er blevet hende forundt hidtil!

Udveje blevet udgivet i 1989 – og dermed næsten 100 år efter forfatterindens død – har den fået en meget fin og informativ indledning af Mette Tønnesen, der klæder læseren godt på til at begive sig ud i Levisons forfatterskab.

Olivia Levison: Udveje. Udvalgte noveller. 190 sider, Fremad. 1989.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.