// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Danske Klassikere. Noveller fra Novellix
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Danske Klassikere. Noveller fra Novellix

Skrevet af den 3. februar 2020 – 05:402 kommentarer

Det svenske forlag Novellix har fået en god idé. I en lille gaveæske udgiver de fire noveller, lækkert pakket ind i hvert sit lille bind med smukke omslag af høj grafisk kvalitet. Det er en dejlig fornemmelse at få de små noveller i hånden, de er lette at tage med rundt – men det sande scoop er ikke omslaget (som man jo ikke må bedømme en bog på) men derimod indholdet.

Danske Klassikere er nemlig fire noveller af nogle af de allerbedste danske, klassiske forfattere: Henrik Pontoppidan, J.P. Jacobsen, Olivia Levison og Herman Bang.

Pontoppidan er Knokkelmanden, fortællingen om Simon og Ane, der ved hårdt arbejde og et utaknemmeligt slid arbejder sig op fra dyb fattigdom til et lille mønsterlandbrug, kun for at måtte erkende at døden ikke udviser nåde eller hensyn. En lille stjernefortælling, bare beskrivelsen af hvordan de to reagerer på sidste afdrag på gælden er stor kunst.

Hos J.P. Jacobsens Et skud i tågen møder hovedpersonen også sin skæbne, men han har dog fortjent det: Henning lever sit liv for hævn, men hævnen er en hovmodig følgesvend. Olivia Levison er æskens overraskelse og eneste kvindelige forfatter, hende kendte jeg faktisk ikke. Det er tydeligvis en skam, for hun er nok et bekendtskab værd.

Og så er der jo Herman Bang. Der er en grund til at Irene Holm er en novelle, der bliver læst igen og igen – det er simpelt hen en af dansk litteraturs bedste noveller med de små øjebliksbilleder, der tilsammen tegner et hjerteskærende portræt af den ensomme og uforløste Irene Holm og hendes liv. De fire noveller kan sagtens læses hver for sig, men læst sammen er de en smuk kvartet om mennesker bundet af snærende bånd, de til deres ulykke ikke evner at frigøre sig fra.

Det er et spændende koncept, Novellix har udviklet og nu videreført på dansk. Vi har tidligere anmeldt æsken med fire nutidige forfattere, og flere æsker skulle være på vej. Vi på Bogblogger.dk hilser det velkomment, og glæder os til at læse mere!

Danske Klassikere. Fire noveller af Henrik Pontoppidan, J.P.Jacobsen, Olivia Levison og Herman Bang. Novellix.

2 kommentarer »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.