// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Helle Juhl: Kvindernes Verden. Hjemmene på Hjerl Hede
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Helle Juhl: Kvindernes Verden. Hjemmene på Hjerl Hede

Skrevet af den 8. maj 2020 – 07:53Ingen kommentarer

Historien er fyldt med mandeliv. Det gælder ikke kun den store historie hvor konger og krigsherrer fylder og i den lille lokale historie, der handler om bønder, tømrere og jyske knejte, men sjældent om bønderkoner, tømrerkoner og jyske kvinder. Det råder Helle Juhl nu bod på med udgangspunkt i husene på frilandsmuseet Hjerl Hede.

De manglende kvinder i danmarkshistorien giver en skævvridning af vores forståelse af vores forfædre, for kvinderne udførte halvdelen af arbejdet i hjem og på mark, og historiens gang påvirkede dem lige så meget som den påvirkede deres mænd. Kvindeliv er menneskeliv, og selvom store opfindelser og forandringer ofte tager udgangspunkt i mændenes perspektiv, så har opfindelser i hjemmet betydet mindst lige så meget for hverdagsliv, børnedødelighed, tro og samfund. Tænk bare på hvilken omvæltning brændekomfuret var!

Kvindernes verden fortæller små historier om kvindeliv – og hverdagsliv – set fra de enkelte gårde på Hjerl Hede. Den ældste gård er fra 1600-tallet, og den yngste er fra mellemkrigstiden. De kvindelige hovedpersoner er fundet i historiebøgerne, og forfatteren har givet dem liv og tanke. Det fungerer ganske fint, og læser man bogen fra ende til anden får man et indtryk af hvor voldsomme forandringerne har været set fra ildsted og arne på ganske få generationer.

Hvis man interesserer sig for kvindehistorie og hverdagsliv vil man nyde Kvindernes Verden, og bogen vil også være et godt grundlag for at aflægge Hjerl Hede et besøg og se bygningerne i virkeligheden.

Helle Juhl: Kvindernes Verden. Hjemmene på Hjerl Hede. 256 sider, Lindhardt og Ringhof. Udkom april 2020