// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Bo Lidegaard: Uden mandat
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Historie, Politisk biografi

Bo Lidegaard: Uden mandat

Skrevet af den 15. maj 2020 – 05:19Ingen kommentarer

Historikeren Bo Lidegaard har dykket dybt i arkiverne i både Danmark og udlandet. Det er der kommet en medrivende biografi om den kontroversielle danske diplomat Henrik Kauffmann ud af.

Til det yngre publikum og til de, der ikke er så stærke i Danmarks historie under og efter Anden Verdenskrig, så skal vi måske lige fortælle, at Kauffmann var dansk gesandt i Washington under krigen. På egen hånd indgik han i 1941 en aftale med USA om amerikanernes adgang til Grønland.

En aftale, som er blevet revideret flere gange siden, men som stadig danner grundlag for USA’s tilstedeværelse i Grønland den dag i dag. En aftale, som blandt andet indeholdt et meget uklart punkt om hvornår USA skulle forlade Grønland igen.

Kauffmann kørte under krigen og i årene efter et fascinerende dobbeltspil, hvor han gjorde og sagde én ting i Washington og gjorde og sagde noget helt andet hjemme i København. Et spil, der gjorde ham til en kontroversiel person, der slap afsted med ting, som ville være utænkelige i dag. Og alene derfor er det uhyre spændende at læse om.

”Uden mandat” er en form for uddybning af Lidegaards første Kauffmann-biografi, ”I Kongens Navn”, som baserede sig på Lidegaards ph.d.-afhandling og primært havde fokus på Henrik Kauffmanns professionelle virke som diplomat.

Den del er Lidegaard dykket yderligere ned i og har blandt andet fundet frem til, at Henrik Kauffmann var dybt involveret i de amerikanske overvejelser efter Anden Verdenskrig, som førte til dannelsen af Nato.

Desuden supplerer Lidegaard med historien om privatpersonen Henrik Kauffmann. Barndom, ungdom, voksenliv og kærlighedsliv. Det er en spændende historie om en mand, der også her gik sin egne veje.

Derfor er ”Uden mandat” meget mere end et supplement og en uddybning af ”I Kongens navn”. Det er det mere helstøbte værk om hele personen Henrik Kauffmann. Professionelt såvel som privat.

Bo Lidegaard formår på forblændende vis at forvandle det tunge historiske stof og arkivmateriale til en medrivende fortælling, som man ikke kan lægge fra sig. Et sublimt værk, som alle med interesse for Danmarks nyere historie bør læse og stille op på bogreolen ved siden af ”I Kongens navn”, Lidegaards to-binds værk om Jens Otte Krag og Lidegaards ”Kampen om Danmark 1933-1945”.

Bo Lidegaard: Uden mandat. Gyldendal, 2020. 560 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.