// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jørn Lier Horst: Nøglevidnet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Jørn Lier Horst: Nøglevidnet

Skrevet af den 16. maj 2020 – 10:45Ingen kommentarer

Modtryk har udnævnt 2020 til at være Jørn Lier Horst-år, da hans popularitet er støt stigende i Danmark, og det er heldigt for os. Forlaget har tidligere udgivet senere bøger i Horst populære serie om politimanden William Wisting, men nu udkommer de første fire bøger, så vi kan få endnu flere historier om Wisting og hans kolleger, når de opklarer grusomme forbrydelser.

I denne første bog i serien er Wisting klar til at gå på en længe ventet og meget tiltrængt sommerferie med konen efter en uopklaret brutal røverisag. Men få timer inden fyraften bliver Wisting kaldt ud til et groft mord på den ældre mand Preben Pramm i et roligt boligkvarter. Han har ligget død i sit hus i en uge, inden naboen fandt ham ved et tilfælde. Hele huset er grundigt gennemrodet, men det lader ikke til, at morderen fandt, hvad han ledte efter.

Pramm var tilsyneladende en lidt sørgelig eksistens, som levede en ensom tilværelse, og Wisting og hans team går i gang med at kortlægge hans liv for at finde ud af, hvem der dog kunne tænkes at ville den ældre mand til livs. Jo mere de graver, jo mere finder de ud af, at Pramm havde nogle specielle lyster og naboer med forbindelser til den kriminelle underverden. Han havde desuden anskaffet sig et haglgevær kort tid før sin død, så måske var han alligevel klar over, at hans liv var i fare. Men hvad var det, Pramm skjulte, som morderen ville gøre alt for at få fat i?

Det er tydeligt, at Jørn Lier Horst er uddannet politimand, og handlingen er da også baseret på en gammel uopklaret drabssag i Norge. Opklaringsarbejdet i bogen er troværdigt og autentisk, og Wisting har en utrolig likeability over sig, som gør læsningen hyggelig, selvom historien er blodig. Jeg syntes dog en gang imellem, at han føltes en smule langsom i optrækket, for tiøren faldt i flere tilfælde hurtigere for mig end for Wisting, men man skal samtidig huske, at Nøglevidnet er Horsts debutroman, som han skrev, samtidig med at han stadig arbejdede i politiet, og på den baggrund er det et godt gennemarbejdet stykke håndværk, han her har præsteret. Jeg er spændt på at læse de næste bøger i serien og følge Wistings og Horsts udvikling i starten af forfatterskabet. Horst har siden sin første udgivelse vundet et hav af litteraturpriser og er den næstbedst sælgende krimiforfatter i Norge kun overgået af Jo Nesbø.

Du kan læse vores anmeldelser af Jørn Lier Horsts andre bøger her.

Jørn Lier Horst, Nøglevidnet, Modtryk, 287 sider, oversat af Agnete Dorph Stjernfelt, maj 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.