// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lars Kramhøft: Noget frygteligt er altid lige ved at ske
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Graphic novel

Lars Kramhøft: Noget frygteligt er altid lige ved at ske

Skrevet af den 30. maj 2020 – 05:47Ingen kommentarer

“Angst og depression ligger uden for sproget. Det er ligesom at have en sang på hjernen, som det kun er en selv, der kan høre, og som er umulig at slippe af med. Man kan beskrive den for andre, men de vil aldrig helt kunne høre, hvordan den lyder. Depression er ens eget helt private helvede.”

Mit hjerte banker stadig, selvom det er flere timer siden, jeg blev færdig med at læse den suveræne grafiske novelle “Noget frygteligt er altid lige ved at ske.” Sjældent har jeg læst så gribende og rammende en beskrivelse af angst, depression og identitetskrise, som den Lars Kramhøft leverer i denne medrivende historie, der virtuost viser, hvordan angst æder sjæle.

“Noget frygteligt er lige ved at ske” fortæller historien om en ung mand, der flytter hjemmefra for at starte på sin drømmeuddannelse som tegner, fuld af forventninger til fremtiden og kærligheden. Men hverken livet, uddannelsen eller forholdet til pigerne går som forventet. For det er alt for svært at finde fodfæste i en verden, der er præget af benhård konkurrence og konstante krav om at præstere på alle planer.

Følelsen af fremmedgørelse vokser, og døden begynder at hviske ham i øret på mest uhyggelige vis. Langsom synker han ned i en angstfuld depression, som er så uhyggeligt godt beskrevet, at man kan mærke den på egen krop. Mesterligt fortæller Kramhøft historien om en ung mand, der mister fodfæstet, netop som han skal til at finde sit ståsted i livet.

Tegningerne er enkle og udtryksfulde og underbygger stille, men sikkert den hudløse og dybt personlige fortælling om, hvordan det opleves at være deprimeret. Spejlbilledet, der opløses, toget, der i en dampende blodrød dobbeltsidet illustration bliver et middel til at stoppe livet.

Selvom vi ved, at depression i en vis grad er bestemt af generne, viser Kramhøft, hvordan også ydre forhold spiller en væsenlig rolle. Raffineret belyser han både de sociale og strukturelle problemer som medvirkende faktorer til sindets nedbrud – for eksempel samfundets krav om konstant tilpasning, effektivitet og evig robusthed.

Det er også interessant, at Kramhøft pointerer, at kønsroller spiller en vigtig rolle i forhold til depression og angst. Gennem fortællingens hovedperson oplever vi, hvor svært mænd har ved at italesætte deres følelser – især dem, der ikke opfattes som maskuline; sorg, mindreværd og ensomhed. De kommer i stedet for til udtryk i form af druk, misbrug og mandschauvinisme.

På bogens sidste side er der angivet kontakter til foreningen Livlinjens forskellige kontaktplatforme. Og her lyder opfordringen: “Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen”. Opfordringen er hermed givet videre.

Det er på alle måder et klogt og indsigtsfuldt værk, der bør læses af alle, der ønsker at lære deres medmennesker bedre at kende. Tusind tak for en modig og oplysende fortælling, Lars Kramhøft!

Lars Kramhøft: Noget frygteligt er altid lige ved at ske, Fahrenheit, 5. maj 2020, 134 sider i farver.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.