// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stine Pilgaard: Meter i sekundet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Stine Pilgaard: Meter i sekundet

Skrevet af den 15. maj 2020 – 06:55Ingen kommentarer

Hvad er sværest, at falde til i en ny landsdel eller at lære at køre bil? Se, det er et af de helt store spørgsmål!

Stine Pilgaard debuterede i 2012 med den anmelder- og læserroste roman Min mor siger. Siden fulgte i 2015 romanen Lejlighedssange, der modtog Bibliotekernes Forfatterpris.

Nu udkommer så hendes tredje roman med den noget kryptiske titel Meter i sekundet. Og ja, der er skam noget med vind og vejr. Det går man op i, derude i det vestjyske, hvor romanen finder sted. Og så er det noget med at børn sådan vupti pludselig vokser. Som man siger. Eller noget. Det er svært at gengive, der er noget helt helt særligt over måden Stine Pilgaard skriver på. Det er skønt! Det er levende og til at blive i godt humør af. Hun leger så meget med sproget og det sprudler af overskud.

Et ungt par bosætter sig på en højskole ved Ringkøbing Fjord. Han får job som underviser på en højskole. Hun er på barsel med deres lille søn, kører ture med barnevognen, og er ved at tage kørekort. Det har hun været længe. Faktisk så længe at hendes kørelærer har fået “…sorte rande under øjnene og er holdt op med at sige, at alle kan lære at køre bil.”

Det er en roman om at flytte fra en ende af landet til en anden. Og en helt anden en af slagsen. Hun skal lære at afkode den vestjyske samtaleform med de korte sætninger og de lange pauser. Og det er svært, når man har boet i storbyen i mange år. Det er en roman om at falde til, høre til, passe ind og være nogen uden at give køb på den man er.

Romanen består udover selve handlingssporet også af sangtekster (nogle sjove, andre ret smukke og poetiske), hvoraf den ene sangtekst kommer med i den nye udgave af Højskolesangbogen, der udkommer til november og af brevkassespørgsmål og svar. Bogens fortæller bliver nemlig redaktør for lokalavisens brevkasse og det byder på ret så anderledes svar, der i stigende grad tager udgangspunkt i svareren mere end spørgeren. Det er morsomt og underholdende. Lyder det rodet med sangtekster og brevkassebreve midt i romanen? Det er det ikke! Det flyder og giver fin mening.

Meter i sekundet er en af den slags bøger, man prøver at gemme lidt på, så den ikke alt for hurtigt ender. Man vil nemlig gerne være i selskab med fortælleren, kørelærerne, højskoleforstanderen, dagplejemoren, Krisser fra mødregruppen og Anders Agger. Romanen får mine varmeste anbefalinger!

Stine Pilgaard (f. 1984, Århus) er uddannet fra Forfatterskolen og Københavns Universitet. Hun har vundet flere priser og legater. Hun er vokset op i Århus og bor i dag i landsbyen Velling ved Ringkøbing.

Du har mulighed for at smage på sproget ved at læse et uddrag af romanen på forlaget Gutkinds hjemmeside.

Stine Pilgaard, Meter i sekundet, Forlaget Gutkind, 268 sider, Maj 2020.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.