// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Elsebeth Aasted Schanz & Niels Arne Sørensen: Grænsen er nået: Afstemningsplakater fra grænselandet 1920
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Kunst

Elsebeth Aasted Schanz & Niels Arne Sørensen: Grænsen er nået: Afstemningsplakater fra grænselandet 1920

Skrevet af den 12. april 2020 – 05:31Ingen kommentarer

“Nu kalder Danmark på sine børn! Farvel, for evigt, du tyske ørn!”

I år er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark efter at have været under tysk styre i 56 år. Genforeningen skete som en del af Versailletraktaten efter Første Verdenskrig. Efter en folkeafstemning blev grænsen mellem Tyskland og Danmark fastsat i overensstemmelse med befolkningernes ønsker, og det er den grænse, vi kender i dag.

Genforeningen markeres blandt andet med række bøger, der hver især belyser emnet. Nærværende – og fremragende værk – har samlet en stor del af de plakater og løbesedler, der spillede en helt central rolle for udfaldet af folkeafstemningen.

Det er lederen af Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By i Aarhus, Elsebeth Aasted Scanz, der sammen med Niels Arne Sørensen, der er professor ved SDU med speciale i 1. Verdenskrig, der står bag dette imponerende værk, der er et dybt interessant studie i en valgkamps mekanismer og virkemidler. Vel at mærke før de æterbårne medier blev almindelige.

Forfatterernes afdækning er imponerende. Der præsenteres et meget kvalificeret udvalg af afstemningplakater i perioden fra 1920 til selve afstemningsdagen – nemlig 16 tysksindede og 33 dansksindede plakater. Alt sammen materiale, der systematisk forsøgte at påvirke vælgerne på hver sin side af grænsen til at stemme for afsenderens grænsedragningsønske.

Som i enhver anden valgkamp var plakaternes budskaber ofte forsimplede og følelsesladede, og de talte ofte til følelserne fremfor fornuften. Et godt eksempel er Thor Bøgelunds ikoniske rød-hvide plakat med den lille dreng i de korte bukser, der betuttet og forstemt lader Dannebrog slæbe henad jorden, fremfor at vifte kækt med det. Billedet ledsages af teksten “Mor! Stem dansk. Tænk på mig”. Det er en fremragende udført plakat, der snedigt lader det ensomme og fattige barn være talerør for politkernes budskab. Dermed fanger den os med paraderne nede, og budskabet går lige i hjertet. Børn gør sig altid godt, når det drejer sig om følelsesmæssig afpresning og manipulation.

Alle plakaterne bliver gennemgået med meget interessante tekster og vinkler, der både fortæller os om kunstnerne bag værkerne og om symbol- og sprogbrugen. Det er det rene guf for både retorik- og historieinteresserede.

Ud over at de sættes en national kontekst, der fortæller et stykke meget spændende Danmarkshistorie, bliver plakaterne også sat ind i en international sammenhæng, hvilket giver et interessant perspektiv. Bogen rummer nemlig også et kapitel med andre landes afstemningsplakater.

Bogen er meget smukt trykt, plakaterne fremstår flotte og autentiske. Grænsen er nået er både en bog for folk med historisk interesse og selvsagt for folk, der er tæt knyttet til den Sønderjyske region. Men den er også en smuk coffee table book, for de mange plakater er en fornøjelse at kigge på. Deruden er den en oplagt gave i disse for vort lands så sørgelig Coronatider, hvor mange af de planlagte genforeningsarrangementer er aflyst, og hvor man måske har tid til at gå i dybden med et smalt emne.

Det er en fremragende bog, som på alle måder gør os klogere på vores historie og på vores menneskelige natur. Den varmeste anbefaling herfra.

Elsebeth Aasted Schanz & Niels Arne Sørensen: Grænsen er nået – Afstemningsplakater fra grænselandet 1920, Gads Forlag, februar 2020, 140 sider, rigt illustreret.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.