// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Laura Ringo: Fødedygtig
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Laura Ringo: Fødedygtig

Skrevet af den 17. april 2020 – 07:28Ingen kommentarer

Jeg er vild med romanen Fødedygtig, som udkommer i dag! Jeg måtte under læsningen flere gange sende fotos af uddrag af romanen til min veninde, der er skolelærer i indskolingen for at dele min glæde og har anbefalet hende at læse bogen, så snart som muligt.

I romanen følger vi den 29 årige Liv, da hun som nyuddannet pædagog får et job som børnehaveklasseleder i en folkeskole på Amager. Vi følger hende også, når hun har fri og er sammen med kæresten, der er hooked på at stifte familie. Liv er langt mindre hooked på at producere egne børn, hun får rigeligt med børn i løbet af arbejdsdagen.

Romanen er skrevet med lige dele indsigt/indblik og skøn skøn humor. Hun ved, hvad hun skriver om og det fremgår af pressematerialet, at hun selv i en periode har arbejdet som vikar i en børnehaveklasse og at det var der ideen til at skrive bogen opstod. “Der var nogle elever, som opførte sig vildt provokerende og grænseoverskidende. Jeg havde faktisk flere gange lyst til at slå nogle af børnene. Det var i de skamfulde tanker, jeg fandt min historie.”

Og tusind tak for den historie! Da min yngste søn gik i 2. klasse fik han skolevægring grundet voldelig og grænseoverskridende adfærd fra især en enkelt dreng i klassen. Jeg var derfor i en periode med i skole og kan næsten 1-1 genkende de scener, Laura Ringo skriver frem.

Laura Ringo skriver om skamfulde tanker og ret alvorlige emner, men på en måde, så det aldrig bliver tungt. “Ludvig løber ud i skolegården og sikkert væk fra matriklen. Jeg tænker: Bare han aldrig kommer tilbage. Bare han løber overfor rødt og bliver ramt af en leaset Mercedes fuyldt med den slags typer, der råber God røv efter en på gaden. Eller bare hans mor løber ind i en af den slags typer, som tilfældigvis bor i Kastrup, hvor hende og Ludvig straks flytter ud, så han er nødt til at skrifte skole.”

I Fødedygtig undersøger Laura Ringo dels grænserne for, hvad normal adfærd for børn i en børnehaveklasse er, hun undersøger hvilke konsekvenser inklusion har og hun undersøger om et parforhold kan bære, når man ikke er enige om familieforøgelse. Og hun gør det godt. Stor ros herfra – læs læs læs.

Laura Ringo (f. 1990) debuterede som forfatter i 2017 med young adult-romanen Cremasterrefleksen (ganske fin bog og prøv lige at google hvad cremasterrefleks er for en størrelse). I 2019 udkom Papirbryllup for hvilken hun vandt en Blixenpris og blev nomineret til Politikens Litteraturpris. Papirbryllup er en ret så god og troværdig roman om venskaber, spiseforstyrrelse og om manipulation og grov udnyttelse.

Laura Ringo, Fødedygtig, Gyldendal, 218 sider, April 2020.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.