// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Thomas Bloch Ravn: Museer for folk
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Thomas Bloch Ravn: Museer for folk

Skrevet af den 12. marts 2020 – 17:59Ingen kommentarer

Jeg var engang på et lillebitte bymuseum i en provinsby. Der var tre små stuer med montrer, hvor stenalderøkserne lå på række. Det var, bogstavelig talt, som at bevæge sig ind i fortiden. Sådan laver man ikke rigtigt museer mere – heldigvis da.

Danske museer er nemlig fulgt med tiden. Fra det kongelige kunstkammer til morskabsknappen har Nationalmuseet skiftet fokus, og de kedelige montre med uendelige rækker af pilespidser er, nå ja, historie. Men faktisk begyndte det ikke på Nationalmuseet. Det begyndte i Aarhus.

Til Landsudstillingen i Aarhus i 1909 havde en visionær lærer ved navn Peter Holm nemlig tænkt nyt om gammelt. En nedrivningstruet bygning fra slutningen af 1500-tallet blev med stor succes flyttet og brugt som museum, og dermed var ikke bare tanken om et frilandsmuseum født; det var en helt ny indstilling til hvad museer skulle udstille – og hvordan. Nu skulle nyere historie og almindelige menneskers hverdagsliv på museum.

Forandringerne kom dog ikke uden sværdslag. Lige så begejstrede almindelige mennesker var, lige så stor var modstanden hos de etablerede museumsfolk på de anerkendte museer, først og fremmest Nationalmuseet og Aarhus Museum. På den måde er historien om museernes udvikling igennem mere end 100 år ikke kun historien om nyt versus gammelt, om forskning versus formidling, men også en historie om, hvad formålet med museer egentlig er – tilsat en dosis elite versus folk og hovedstad versus provins.

Det bliver alt sammen formidlet let og elegant af Thomas Bloch Ravn, så alle interesserede kan læse med. Museer for folk er ikke bare historie, det er også historie om historieskrivning

Provinsmuseet, jeg besøgte i indledningen? Jeg overdrev måske lidt. For ja, der var montrer med stenalderøkser – men der var også plancher om landskabets udvikling og en interiørudstilling med en bondestue fra 1800-tallet. Så også her havde tanken om museer for folket sneget sig ind – og heldigvis for det.

Museer for folk er enogtredivte bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Vi har anmeldt alle bindene – søg på 100 danmarkshistorie i søgefeltet.

Thomas Bloch Ravn: Museer for folk. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkommer 12. marts 2020