// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Simon Stranger: Leksikon om lys og mørke
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Roman

Simon Stranger: Leksikon om lys og mørke

Skrevet af den 12. marts 2020 – 07:59Ingen kommentarer

A for anklagen. B for bande. C for Cadillac. Simon Stranger fortæller sin egen families historie samt historien om en af den norske besættelsestids mest berygtede mænd i leksikal form. Det er der kommet en meget vellykket og på grund af emnet alligevel uhyggelig roman ud af.

Henry Oliver Rinnan blev tysk agent, torturbøddel og dermed også landsforræder under nazisternes besættelse af Norge. Han ledede Sonderabteilung Lola i et hus i Trondhjem i krigens sidste år. Huset var base for hans bande, bestående af både kvinder og mænd. I kælderen blev norske modstandsmænd holdt som fanger, tortureret og dræbt. Efter krigen flyttede en jødisk familie ind i huset, komplet med skudhuller i væggene og uhyggelige fund i skunkene. Det er dette historiske sammentræf, der er grundlaget for Leksikon om lys og mørke.

Det var nemlig Simon Stranges kones familie, der flyttede ind i huset. De fleste familiemedlemmer var under krigen i sikkerhed i Sverige, men andre blev dræbt af nazisterne. Krigen var mere brutal i Norge end i Danmark, således også behandlingen af jøderne. Efter krigen flytter Ellen og Gerson, Strangers svigerbedsteforældre, et ungt jødisk par ind i det plagede hus. Gersons far blev dræbt af nazisterne, og nu vil starte et nyt liv ved at overtage den myrdede fars forretning, men det viser sig hurtigt at husets historie alligevel æder sig ind på dem, især på Ellen. Spøgelser behøver ikke være virkelige for at rive sjæle fra hinanden.

De tre historier væves ind i hinanden, den jødiske families oplevelser under krigen, hvad der skete i huset efter krigen og ikke mindst Henry Oliver Rinnans liv – den begavede dreng, der voksede op og blev krigsforbryder. Det er blevet til en bog om de værste sider af mennesker, om vold, brutalitet, fornedrelse, afmagt, svigt og råddenskab, men også om håb, sammenhold, opofrelse og tilgivelse.

Leksikon om lys og mørke er et leksikon som ingen andre. Et leksikon hvis opslag handler om hvad mennesker er i stand til af godt og ondt, i magt og afmagt.

Simon Stranger: Et leksikon om lys og mørke. 348 sider, Politikens Forlag. Oversat af Sara Koch, udkommer 12. marts 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.