// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Diego Marani: Ny finsk grammatik
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Diego Marani: Ny finsk grammatik

Skrevet af den 1. februar 2020 – 07:25Én kommentar

Sprog er en finurlig størrelse. Et sprog er ikke bare lyde, der bruges til at overbringe informationer med. Sprog danner også identitet og påvirker tænkemåden, og hvert eneste sprog har sine egne regler og forskellige sprog danner derfor også forskellige rammer for menneskers forstand og personlighed.

Det mærker den unge sømand, der bliver fundet livløs på havnen i Trieste under 2. verdenskrig. Han har mistet hukommelsen og sit sprog, og er derfor en helt isoleret ikke-person uden historie og eksistens. I hans tøj står et finsk navn, og da han kommer under behandling af en finskfødt tysk læge, bliver han hjulpet til Finland, hvor han skal forsøge at finde sin egen fortid, mens han lærer det finske sprog.

Sømanden får hjælp af en læge og en sygeplejeske, men Finland under 2. verdenskrig var et svært sted at være unavngiven soldat. I Finland bliver alle afkrævet en stillingtagen, og efter Vinterkrigen mod Sovjet var Finland havnet på den forkerte side under 2. verdenskrig – som det eneste demokrati, i øvrigt.

Ny finsk grammatik er en usædvanlig og original bog, der kredser om eksistens, identitet, hjemland og sprog. Vi har alle brug for at have en historie, et fædreland og et sprog, og der sker noget usædvanligt, når hovedpersonen ikke har nogen af delene. Det er ikke lige til at genskabe, når det først er tabt, og det bliver ikke lettere af krigens rasen.

Diego Marani: Ny finsk grammatik. 204 sider, Jensen og Dalgaard. Oversat af Cecilia Jakobsen, 2013

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.