// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Alfred Hayes: Forelsket
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Alfred Hayes: Forelsket

Skrevet af den 29. januar 2020 – 06:55Ingen kommentarer

Efter at have læst Afred Hayes’ Mit ansigt ud mod verden fra 1958 var det med stor iver, at jeg gik i gang med hans roman Forelsket fra 1953. Her får vi nemlig en bog, der omhandler et tema, de fleste kan genkende på tværs af tid og kultur –det at være ulykkeligt forelsket.

Scenen er sat i 1940’ernes New York, hvor den navnløse fortæller er efterladt med sit hjerte knust. Kun ved at fortælle om, hvad som er hændt, kan han få brikkerne til at stemme og sit hjerte til at hele. For det er beretningen om den slags ulykkelig kærlighed, der forekommer, når timingen ikke er rigtig, og når omstændighederne ikke tillader det.

Historien har samme Hollywood-agtige vibe og melankoli som Mit ansigt ud mod verden – dog er der noget enormt rørende, fint og ægte ved denne bog, som jeg ikke har læst før. Det er historien om en midaldrende mand, der ses med en ung fraskilt kvinde og besøger hende i hendes lille lejlighed. Han er ikke forelsket i hende, men nyder hendes selskab, når hun ikke er overmandet af for stor melankoli. Hun vil gerne have mere af ham, elskes af ham og giftes, men han kan ikke få sig selv til at give hende det, hun ønsker – først da hun vælger en anden mand, der vil give hende alt det, fortælleren ikke ville.

Der er meget få dialoger i denne bog. Det er nærmest mere som en efterrationalisering af, hvad der gik galt og hvornår. En mand, der tager sin kvinde for givet og først ser, hvad han har mistet, efter det er for sent. Lyder det som noget, du har hørt før? Ja, det er vel den største fortrydelse af dem alle. At miste noget, man tog for givet. At elske, når det er for sent.

Snyd ikke dig selv for at tage hul på Alfred Hayes’ litteratur. Det er noget for sig. Man kan næsten fornemme 1940’ernes New York og mærke røgen fra storbyen og cigaretterne. Ikke nok med at bøgerne er fremragende oversat, så er de også indbundet virkelig fint og indbydende – en drøm for enhver bognørd.

Læs også vores anmeldelse af Mit ansigt ud mod verden

Alfred Hayes: Forelsket, Den franske bogcafes forlag Bobo, 176 sider, december 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.