// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Danmarkshistorien, red. Gunner Lind og Palle Roslyng-Jensen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Danmarkshistorien, red. Gunner Lind og Palle Roslyng-Jensen

Skrevet af den 15. november 2019 – 07:59Ingen kommentarer

Der er noget fascinerende ved at dykke ned i fortiden. Helt tilbage fra urtiden hvisker genstande, stolpehuller og mosefund til os. For den lyttende arkæolog fortæller de om mennesker, tusindvis af år væk, men alligevel mennesker som du og jeg. Senere kommer de skriftlige kilder til, og den sagte hvisken bliver til historikerens kor af stemmer: de fortæller om krig og fred, om sygdom og død, men mest af alt om almindelige hverdagshændelser. Fødsler, ægteskaber, handler, hvem der ejer hvad, og ikke mindst hvordan man tilbeder sin gud og tjener sin herre.

Jeg elsker det. Jeg elsker at læse om vores fælles fortid, om vores forfædre og de mennesker, der igennem tiden har boet her i Danmark. Fra før det blev til Danmark, gennem jernalder, vikingetid, middelalder og renæssance frem til vore dage. Mennesker der på mange måder er som mig, og på utrolig mange andre måder alligevel forskellig. At dykke ned i en god bog om danmarkshistorien er som at rejse langt væk til et eksotisk sted, der er anderledes i tro, samfund, hverdag og alt det andet, men som alligevel er sært bekendt.

Sådan en bog er Danmarkshistorien, der er skrevet af et erfarent hold af bl.a. historikere og arkæologer (Mere præcist kan jeg ikke nævne forfatternes baggrund – der mangler en kort beskrivelse af hver enkelt, desværre). På 550 sider sammenfatter Danmarkshistorien det vi ved om vores fortid på en velfortalt og saglig facon, der er en gave til den nysgerrige og historieinteresserede læser.

Der er ikke mange beskrivelser af konger eller krige i Danmarkshistorien. Det er en historie om almindelige mennesker, hvordan de spiste, boede, arbejdede. Hvad de troede på, hvordan landskaberne så ud og hvordan deres samfund var bygget op. Det er jeg vældig godt tilfreds med! Undervejs får man fornemmelsen af vores forfædre, ikke af de få mægtige herrer, men af almindelige menneskers hverdagsliv, som det træder frem gennem historien. Hvis man er på jagt efter helteberetninger og storslåede slagmarker, så går man forgæves; hvis man derimod ønsker at lære fortidens helt almindelige mennesker bedre at ende, ja så er Danmarkshistorien et godt og velfortalt sted at blive klogere.

Danmarkshistorien, red. Gunner Lind og Palle Roslyng-Jensen. 550 sider, Gads forlag. 2019