// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Michelle McNamara: Jeg forsvinder i mørket
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » True Crime

Michelle McNamara: Jeg forsvinder i mørket

Skrevet af den 14. december 2019 – 06:00Ingen kommentarer

Nogle gange overgår virkelighedens verden fiktionen. Der er vel næppe en krimiforfatter, der kunne have udtænkt en skurk så grusom og sadistisk som the Golden State Killer. Helt op til 20 år efter voldtægterne ringede han til sine ofre og sagde ting som “Glædelig jul, det er mig igen” og “Skal vi lege? Kan du huske da vi legede?“, hvilket skræmte dem fra vid og sans. Da Michelle McNamara første gang hørte om ham, blev hun besat af at afsløre gerningsmandens sande identitet.

East Area Rapist (EAR) huserede i Sacramento-området i 1970’erne, men forsvandt så pludselig. I 1980’erne spredte Original Night Stalker (ONS) skræk og rædsel i det sydlige Californien. Da DNA blev mere udbredt, fandt man ud af, at EAR og ONS var en og samme mand. McNamara “opfandt” navnet the Golden State Killer som betegnelse for dette monster, der havde mindst 100 indbrud, 50 voldtægter og 13 drab på samvittigheden.

McNamara havde sin egen blog, True Crime Diary, hvor hun delte sin “efterforskning” af forskellige uopklarede kriminalsager. Da hun begyndte jagten på the Golden State Killer, blev bloggen dedikeret til dette arbejde. Her delte hun sine fund med ligesindede og modtog mange tips og gode ideer til, hvordan hun skulle fortsætte sine undersøgelser.

The Golden State Killer havde undsluppet politiet siden 1970’erne og forsvandt i de sene 1980’er, men McNamara var overbevist om, at svaret på hans identitet lå gemt i bevismaterialet. Hun var så dygtig til sit arbejde, at hun langsomt kom ind på livet af de politifolk, der arbejdede med sagen, og derigennem fik adgang til politiets sagsmapper, gerningsstedsundersøgelser mv. Ved hjælp af dette forsøgte hun at sammenstykke en gerningsmandsprofil for at finde frem til hans identitet. Hun var overbevist om, at DNA en dag ville føre til pågribelsen af Golden State Killer.

Desværre døde McNamara i en alder af 46 år, blot 2 år før the Golden State Killer, Joseph James D’Angelo, blev pågrebet. Han afventer fortsat sin retssag.

Jeg var meget spændt på denne bog. På grund af sin pludselige død fik Michelle McNamara ikke færdiggjort bogen. Den er derfor færdiggjort med hjælp fra hendes mand, hendes assistent og hendes forlagsfolk, og det synes jeg desværre, at bogen bærer lidt præg af. Den bliver til tider lidt rodet, men når det så er sagt, er den virkelig spændende. Hendes arbejde med at afdække the Golden State Killers identitet er enestående, og detaljegraden i bogen er overvældende. Det er mere end skræmmende at læse om hans metoder, hans ondskab og hans snuhed, der holdt ham på fri fod i årtier. Er du interesseret i true crime, er dette den ultimative historie.

Hvis du efter at have læst bogen gerne vil vide mere, kan jeg varmt anbefale dokumentaren Jagten på the Golden State Killer, som kan streames på DR TV. Den indeholder nemlig også pågribelsen af Joseph James D’Angelo.

Michelle McNamara, Jeg forsvinder i mørket, Hr. Ferdinand, 303 sider, oversat af Betty Frank Simonsen og Nete Harsberg, november 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.