// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lars R. Møller: Vi slår ihjel og lever med det
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Erindringer, Historie, Politik & debat

Lars R. Møller: Vi slår ihjel og lever med det

Skrevet af den 26. november 2010 – 11:37Ingen kommentarer

Oberst Lars R. Møller har skrevet en vedkommende og vigtig bog. Den sætter kniven ind, hvor det nok stadig gør lidt ondt på mange. Danmark er ikke længere på fredsbevarende mission, hvor det afgørende er, at der bliver bygget pigeskoler. Vi er i krig, og danske soldater møder fjenden og slår ihjel.

Hvad sker der med de mennesker, som staten har bedt om at drage ud, sætte livet på spil og selv slå ihjel? Vender de tilbage som psykiske vrag? Hvis ikke, bør de så have dårlig samvittighed over at kunne leve med at have slået ihjel? Og hvordan bliver mennesker i stand til at slå ihjel i det hele taget? Det er nogle af de store spørgsmål, Lars R. Møller tager under behandling. Materialet til svarene får han dels fra grundig research i internationale undersøgelser og fagbøger, dels fra 249 udsendte danske soldater, der har udfyldt forfatterens spørgeskemaer. Jeg kender ikke til lignende undersøgelser, så man præsenteres for et enestående materiale, når man læser om det krævende liv, de unge mænd og kvinder udfører i Danmarks tjeneste.

Lars R. Møller har mærket problematikken på sin egen krop. Han var den første danske officer i nyere tid, som udkæmpede et egentligt slag. I Bosnien i 1994 undsatte danske kampvogne under Møllers ledelse en angrebet svensk FN-observationspost. Kampene var hårde, og Møllers vurdering er, at han formentlig fik 169 menneskers død på sin samvittighed.

Forfattern tager udgangspunkt i teorier om, at alle mennesker har en dybtliggende modstand mod at slå en artsfælle ihjel. Han gennemgår herefter, hvordan forskellige landes militær har bekæmpet denne formodede modvilje. Soldaterne skal formes, så de bliver i stand til at dræbe. Det kan ske via hade-seancer, bevidst udbredelse af øgenavne og tilsvining af modstandere. Religiøs eller politisk retfærdiggørelse har i århundreder spillet en væsentlig rolle, og gør det stadig.

For de danske soldater varierer reaktionen på at have slået ihjel, men det er gennemgående, at soldaterne i Møllers materiale lever med det. Faktisk er de ikke særlig optaget af spørgsmålet – at dræbe er en naturlig følge af opgaven. ”Fjenden ved ligesom os, hvad de går ind til”, eller ”Nej, jeg har ikke taget det personligt”. At soldaterne ikke har dårlig samvittighed, er ikke ensbetydende med, at alt er som før. Det er tydeligt, at oplevelserne i krigen har ændret deres liv.

Det er især ildkampsituationerne, der udløser de største reaktioner og følelsesmæssige rutscheture. Kampene fremkalder ekstreme sanseindtryk og kropstilstande, og 2 ud 3 soldater angiver at have forvrænget eller mangelfuld erindring om egne eller andres handlinger under kampe. Soldaternes fysiske reaktioner svarer nøje til meget af den forskning, der præsenteres i bogen. Halvdelen af soldaterne har oplevet tunnelsyn, hver tredje unaturligt klarsyn. 61 procent oplever forvrænget lydoplevelse – stilhed, unaturlig skarphed og så videre. Slowmotion, hvor lyssporsprojektiler og raketdrevne granater flyver langsomt hen over hovedet opleves af næsten halvdelen af soldaterne.

Om man kan leve et normalt liv efter at have oplevet disse helt ekstreme situationer, afhænger nok af mange ting. Heldigvis har psykologhjælp og bearbejdning af erfaringerne vundet fuldstændig indpas. 98 procent af Møllers svarpersoner (to procent har ikke svaret) anfører således, at psykologhjælp er helt naturlig.

Manglende påskønnelse i samfundet er en af de bedst dokumenterede årsager til, at hjemvendte soldater har psykiske lidelser, kommer ud i stofmisbrug eller begår selvmord. Derfor er der måske grund til at bemærke, at mange af soldaterne i bogen føler sig ilde set og misforstået i det danske samfund og i den danske presse. Forhåbentlig vil Lars R. Møllers meget spændende bog være med til at give en bedre forståelse af, hvad der sker med mennesker, som sendes i krig.

Lars R. Møller, Vi slår ihjel og lever med det, Informations Forlag, April 2010, 368 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.