// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Bent Blüdnikow: Jødefejden
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Bent Blüdnikow: Jødefejden

Skrevet af den 4. september 2019 – 07:57Ingen kommentarer

Siger jødefejden dig noget? Næppe, for det er ikke en begivenhed, der får meget omtale i danmarkshistorien. Oftest støder jeg kun på omtale af den, fordi volden chokerede den purunge H.C. Andersen, da han kom til København. Det rådes der nu bod på, for på kun 100 sider ridser Bent Blüdnikow i suveræn stil en alt for overset bid af danmarkshistorien op, så denne læser både er blevet klogere, underholdt (hvis man tør bruge det ord om en bog om et så alvorligt emne) og har fået lyst til at vide mere.

Jødefejden brød ud d. 4. september 1819 – ja, bogen udkommer med skøn historisk præcision på 200 års dagen – med optøjer og rudeknusninger af jødiske butikker. Men det var selvfølgelige ikke begyndelsen, selvom det kan være svært at sætte fingeren helt præcist på, hvad begyndelsen var. Var det den litterære jødefejde i årene op til, hvor intellektuelle i ramme alvor diskuterede, om jøderne overhovedet kunne være danskere? Var det statsbankerotten i 1813, hvor jødiske bankierer spillede en rolle (om end ikke alene)? Var det de fattige jøder med sære vaner og mærkeligt tøj? Eller var jøderne måske bare symbolerne på en stigende vrede mod Frederik d. 6 og hans regering? Blüdnikow fortæller historien om borgerrettigheder, kongen, fattige jøder, rige jøder og et Danmark, der skal finde sine ben som lille stat i en tid, hvor folk og nation fik ny betydning.

I Danmark elsker vi fortællingen om jødernes redning under 2. verdenskrig, men stoltheden over oktober 43 må ikke få os til at tro, at anti-semitisme ikke også har eksisteret i Danmark. Jødefejden var kun ét eksempel, og fordomme, karikaturer og diskrimination trækker et tungt spor op igennem danmarkshistorien. Vel gik Danmark aldrig så langt i forfølgelsen som andre steder, vel greb myndighederne faktisk ind, så fejden ikke kom til at koste menneskeliv, men det er vigtigt at nuancere historien og nuancer for man med Jødefejden – herunder også, at Frederik d. 6. sine mange fejl ufortalt faktisk gav jøder borgerrettigheder i 1814.

Jødefejden er ikke kun historien om de to år, hvor jødehad udløste fysiske uroligheder i gaderne. Det er også en kort introduktion til jødisk liv i Danmark, fra de fattige til de rige, fra Christian d. 4. ønske om at tiltrække rige sefardiske jøder til de østeuropæiske ashkenaziske jøder, fra jødefejdens ofre til Dan Uzan, der blev dræbt i angrebet på synagogen i 2015. Imponerende præcist og velskrevet, med stort overblik over stoffet og evne til at sætte begivenhederne i kontekst. Blüdnikow har et langt forfatterskab og mange avisartikler bag sig, men han har simpelt hen aldrig været bedre end i Jødefejden.

Jødefejden er femogtyvende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Vi har anmeldt alle bøgerne i serien – skriv danmarkshistorier i søgefeltet i øverste højre hjørne, så finder du dem.

Bent Blüdnikow: Jødefejden. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkommer 4. september 2019