// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Volker Weidermann: Oostende 1936. Sommeren før mørket faldt på
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Volker Weidermann: Oostende 1936. Sommeren før mørket faldt på

Skrevet af den 13. august 2019 – 05:32Én kommentar

Året er 1936. Mørke skyer trækker ind over Europa. Få år forinden har nazisterne vundet regeringsmagten i Tyskland, og landet opruster på livet løs på trods af internationale aftaler om det modsatte. I Spanien raser en blodig borgerkrig, og i Italien har fascisterne også sat sig på magten og fører kolonikrige i Afrika.

Dele af den intellektuelle elite fortrækker til fredeligere himmelstrøg. Nogle af dem er allerede eksilerede fra deres fædreland. Jødiske forfattere og kunstnere har set, hvor det bærer hen og er flygtet fra Tyskland. De samles i den belgiske badeby Oostende sammen med venner og meningsfæller. Her skriver de på livet løs, drikker intenst og forsøger at finde ud af, hvad de skal stille op.

I centrum af Weidermanns fortæling står venneparret, de østrigske forfattere, Stefan Zweig og Joseph Roth. Zweig, der er verdenskendt, velhavende og velanset, skriver om verden, som den var. Han længes tilbage til den gang, alt var meget bedre og håber inderligt, at der ikke kommer en ny ødelæggende krig. Over for ham står den forhutlede og fordrukne Roth. Hans deroute og sortsynede melankoli går Zweig på, men han har brug for Roth, som er hans skarpeste og mest konstruktive kritiker. Som sommeren går på hæld, bliver sortsynet mere og mere dominerende i den lille feriekoloni. Zweig holder Roth opppe, såvel økonomisk som sjæleligt, men deres veje skilles. Zweig emigrerer til Brasilien, hvor han begår selvmord i 1942 efter at have afsluttet sit mest anerkendte værk; Verden af i går. Roth går helt i hundene i Paris, hvor han dør i 1939.

Det lykkes Weidermann at fremkalde både den løsslupne stemning og de sorte skyer, der hænger tungt over kunstnerne i Oostende. Det er kort og meget præcist skrevet, og man kommer tæt på dilemmaerne. Desværre viste det sig jo, at det var Roth pessimisme, der blev indfriet. Det fik Oostende også at mærke, idet byen blev totalt ødelagt under krigen.

Volker Weidermann: Oostende 1936. Sommeren før mørket faldt på. Turbine. 195 sider. Oversat af Lone Østerlind.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.