// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Volker Weidermann: Drømmere
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman

Volker Weidermann: Drømmere

Skrevet af den 22. oktober 2019 – 06:00Ingen kommentarer

Her på Bogblogger.dk kender vi Wiedermann fra ”Oostende 1936” om kunstnere og forfattere, der samles i den belgiske bade Oostende. De er flygtet og gået i eksil fra et stadig mere nazistisk Tyskland. Historien og personerne er sandfærdige, og det samme er tilfældet med ”Drømmere”, som udspilles umiddelbart efter 1. verdenskrigs afslutning.

Her erobrer en lille revolutionær gruppe magten i den sydtyske delstat Bayern. Anført af journalisten, forfatteren og teateranmelderen Kurt Eisner fratages den bayerske konge og dronning magt og trone. Eisner udråbes til den første bayerske republikanske ministerpræsident, og det er tid til store drømme, inspireret af den skønne kunst. Men hans regering er ikke levedygtig. Den kan ikke løse basale behov for en befolkning, der er forarmet efter den lange blodige krig, og ved valget i januar 1919 mister de revolutionære magten. Han myrdes kort efter af en antisemit, og kredsen omkring ham flygter væk fra München. Drabet slår dog ikke drømmene ihjel, og ideerne om en stat bygget på kunstens og æstetikkens principper lever videre. Indtil de knuses helt af nazismen.

Weidermann har en suveræn indlevelsesevne og gengiver de historiske begivenheder detaljeret og sanseligt. Han rammer karaktererne lige på sømmet og viser, hvordan deres handlemåder former resten af deres liv. Igen har han fundet en lille hændelse i verdenshistorien, hvor nogle heltemodige personer træder ind på scenen for et kort øjeblik. Dermed holder han liv i tilsyneladende ubetydelige begivenheder, som fortjener opmærksomhed.

Volker Weidermann: Drømmere. Da forfatterne tog magten. Turbine, 264 sider. Oversat af Lone Østerlind

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.