// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » David King: Retssagen mod Adolf Hitler – Ølstuekuppet og det nazistiske Tysklands fremmarch
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

David King: Retssagen mod Adolf Hitler – Ølstuekuppet og det nazistiske Tysklands fremmarch

Skrevet af den 16. december 2019 – 07:02Ingen kommentarer

De fleste mennesker har nok efterhånden læst en hel del om Hitler, nazisterne og 2. verdenskrig. Men hvad ville der mon være sket, hvis Hitler aldrig var kommet til magten? I 1923 forsøgte Hitler og det nationalsocialistiske tyske arbejderparti, NSDAP, at afsætte regeringen ved et kup – det såkaldte ølstuekup. Det mislykkedes, og hvis efterspillet var faldet anderledes ud, var Hitler måske aldrig kommet til magten.

Bogen skildrer en af de vigtigste begivenheder i Adolf Hitlers liv. Den 8. november 1923 var flere tusind mennesker samlet i en ølstue i Bayern for at høre statskommissær Gustav Ritter von Kahr, general Otto von Lossow, der var kommandant for Bayerns væbnede styrker, og oberst Hans von Seisser, der var chef for Bayerns statspoliti, tale. Midt under talen blev ølstuen omringet af ca. 600 medlemmer af NSDAP’s kamporganisation. De havde omringet ølstuen og bevogtede udgangen med et maskingevær.

Hitler gik sammen med nogle medsammensvorne på scenen og erklærede, at revolutionen var brudt ud. Han erklærede samtidig, at ølstuen var omringet, og at regeringerne i Bayern og Berlin var afsat. Von Kahr, von Lossow og von Seisser blev ført oven på, hvor Hitler fortalte, at han ville danne regering med krigshelten Erich Ludendorff. Ude i ølstuen var folk ikke bange, men snarere forundrede over, hvad der foregik.

Det lykkedes dog Von Kahr, von Lossow og von Seisser at undslippe og få kontrol med politiet og hæren. I løbet af natten gik det op for Hitler, at hans kup havde slået fejl – NSDAP havde ikke den nødvendige opbakning fra politiet og militæret.

Næste formiddag gik nationalsocialisterne i demonstration mod Münchens centrum, hvor en større politistyrke ventede dem. Politiet åbnede ild, hvilket nationalsocialisterne besvarede, og efter kort tid var 4 politifolk og 16 nationalsocialister døde, og et større antal mennesker var såret. Hitler flygtede uskadt derfra.

Inden kupforsøget var Hitler en relativt ukendt person, men med kuppet blev han kendt over hele Europa. Retssagen gav Hitler en platform til at udbrede hans demagogi og gå til angreb på det politisk system. Fremfor at sætte ham ud af spillet sendte sagen i stedet Hitler og nationalsocialisterne på fremmarch.

Til trods for at anklagerne omfattede kidnapning af regeringsfolk, mord, racisme og racevold mod jøder og andre minoriteter i München blev Hitler i april 1924 idømt en mild straf på 5 års fængsel for sin rolle i kuppet, og han undgik at blive deporteret. Han blev løsladt allerede i december samme år, hvilket var helt uhørt, fordi han havde begået højforræderi, men det viste med al tydelighed, hvor stærke de nationalistiske strømninger i Weimarrepublikken var. Hitler var fri og mere magtfuld end nogensinde før.

Hvordan kunne det ske, og hvordan kunne han slippe så let af sted med sine ugerninger? Disse og mange andre spørgsmål får du svar på i bogen. Selvom det er tungt stof med mange fakta og personer at holde styr på, at historien godt og overskueligt fortalt, og det er tydeligt, at forfatteren har gjort sin research meget grundigt.

Bogen er den perfekte gave til et historieelskende familiemedlem, da den giver et indblik i Hitlers liv, der ligger ud over den gængse fortælling om hans og nazisternes opbygning af Det Tredje Rige.

David King: Retssagen mod Adolf Hitler – Ølstuekuppet og det nazistiske Tysklands fremmarch, Gyldendal, 480 sider, oversat af Morten Visby og Juliane Wammen, juni 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.