// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Boris Johnson: Churchill faktoren
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Historie

Boris Johnson: Churchill faktoren

Skrevet af den 26. juli 2019 – 15:05Ingen kommentarer

Storbritannien har fået ny premierminister. Den tidligere London-borgmester, altid kontroversielle og flamboyante Boris Johnson har overtaget roret efter Theresa May. En anden kontroversiel og markant politiker er Johnsons store forbillede – Winston Churchill. Mange regner ham for den største statsmand i Storbritanniens historie. I anledning af vagtskiftet i toppen af britisk politik, anmelder vi her Johnsons Churchill-biografi fra 2014.

Som ny premierminister bliver Johnsons monumentale udfordring at styre landet gennem Brexit-forhandlingerne efter de seneste års kaotiske forløb. At styre Storbritannien gennem 2. verdenskrig var en af Churchills største udfordringer. Og i første omgang handlede det faktisk om at få Storbritannien til at gå i krig. Indflydelsesrige politiske, industrielle og adelige kredse troede så sent som i 1940 på, at Det Britiske Imperium kunne leve side om side med et Europa domineret af nazister. De var parate til at indlede forhandlinger med Nazityskland, for krig måtte undgås for enhver pris. Omkostningerne ville blive uhyrlige for et land, der var svækket efter 1. verdenskrigs ufattelige blodsudgydelser. I Churhills optik var dette skingrende naivt og moralsk forkert. Der var kun én vej – krig mod det afskyelige tyske monster, som ville begå forræderi mod enhver aftale.

Johnson beskriver med stor indlevelse og drive, hvor meget Churchill satsede, og hvordan han bedrev det politiske spil, som førte til, at stemningen vendte, og Storbritannien kastede sig ud i maniske forberedelser for at imødegå en forventet horde af invaderende tyske soldater. For Johnson er dette et perfekt eksempel på, hvordan ét menneske kan ændre historiens gang. Det er ikke marxismens økonomiske og upersonlige kræfter, der driver verdens udvikling. Dette synspunkt går som en rød tråd gennem biografien

Churchill var ingen vårunge, da 2. verdenskrig brød ud. Han var 65 år, havde allerede haft adskillige vigtige ministerposter, deltaget i fem krige og overlevet skandaler, såvel politiske som militære, som for længst ville have fældet andre politikere. Han havde et rigt forfatterskab bag sig, drak dagligt uhyrlige mængder champagne, vin og whisky, røg som en skorsten, sov for lidt og spiste for usundt. På trods af det var hans arbejdsindsats manisk. Han opfandt krigsmateriel, rejste verden rundt i tide og utide, dannede nye politiske alliancer, alt sammen i en livslang indsats for at bevare Storbritannien som global stormagt.

Denne helt ufattelige energi og resultaterne heraf er underholdende og indsigtsfuldt beskrevet i bogen. Johnson skåner ikke sin helt. Man får Churchills katastrofale beslutninger præsenteret og debatteret på en sober måde, og der bliver ikke lagt skjul på hans imperialistiske og nedladende holdning til mange af de britiske kolonier.

Johnson bruger sig selv i bogen. Han er til stede, man følger ham rundt til lokaliteter, der dannede rammen om Churchills liv. Enkelte gange kommer der giftige stikpiller til det europæiske projekt i form af EU, som han så inderligt afskyr, men biografien er ikke et kampskrift eller selvforherligelse i forklædning. Der er tale om en læseværdig og veloplagt introduktion til en fascinerende statsmands liv og gerninger.

Boris Johnson: Churchill faktoren. Hvordan én mand skrev historie. Lindhart og Ringhof. 428 sider. Oversat af Annemette Goldberg

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.