// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kim Hiorthøy: Du kan ikke svigte din bedste ven og blive god til at synge samtidig
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Kim Hiorthøy: Du kan ikke svigte din bedste ven og blive god til at synge samtidig

Skrevet af den 10. august 2019 – 06:52Ingen kommentarer

Meget mærkelig titel! Hvad handler den bog om, tænker man? Og kan man ikke svigte sin bedste ven og samtidig blive en god sanger? Det er et godt spørgsmål!

Det er ikke kun titlen på bogen, der er mærkelig. Forsiden er også. Håndtegnede (med farvekridt måske?) mennesker. Nogen der ligger ned. Nogen der står op. En på knæ, der måske kravler, måske er nøgen. Og en der mangler hænder, fødder og hoved. Blev tegneren ikke færdig eller har pågældende tabt sine lemmer?

Inden man åbner bogen summer hovedet af spørgsmål. Og jeg kan lige så godt sige det som det er, spørgsmålene bliver ikke færre! Bogen byder på den masse små tekster som denne: “Jeg glemte hvad jeg skulle spørge dig om, sagde rektor. Det bliver værst for dig, sagde jeg. Han sukkede opgivende og så op i loftet. Jeg havde en bussemand i hånden, og forsigtigt knipsede jeg den, så den ramte ham nederst på hagen. Han mærkede det ikke. Tænk hvis alting havde været anderledes, sagde han lavt.”

Eller hvad med denne scene: “Kan du sælge sko? spurgte manden. Jeg er så forelsket i dig, sagde jeg. Først forstod han ikke hvad jeg mente, men så huskede han det hele, og vi omfavnede hinanden. Nu tager tingene endelig fart, sagde han. Jeg havde klædt mig helt af, han manglede kun sokkerne og underbukserne.”

What? Det er usammenhængende og mystisk og utroligt billedskabende. Jeg tror (og her gætter jeg) at bogen handler om en impulsiv, lidt doven mand, der ikke helt er i trivsel, men som er opmærksom på verden omkring sig. Og som sætter ord på det han ser og det han tænker. Det er muligvis også en bog om ensomhed, om at være alene og om at være kærester og sammen med andre. Og alt det indimellem ensom og sammen. Det svære, når man taler forbi hinanden og når man ikke vil det samme.

Bogen er hurtigt læst, men læs den langsomt, læs en scene af gangen og lad dine tanker vandre.

Måske er titlen på bogen en omskrivning af, at man ikke både kan blæse og have mel i munden? Jeg ved det ikke. Gør du?

Bogen anbefales til erfarne aktive læsere, der ikke har noget imod selv at skulle åbne værket og som kan tåle at blive efterladt med favnen fuld af spørgsmål efter endt læsning.

Kim Hiorthøy (f. 1973) er norsk tegner og grafiker. Han har illustreret børnebøger af Erlend Loe og Kim Fupz Aakeson. Denne bog er hans debut og den udkom tilbage i 2002.

Kim Hiorthøy, Du kan ikke svigte din bedste ven og blive god til at synge samtidig, På dansk 2019, Oprindeligt udkommet i 2002, 70 sider, Forlaget Arkiv for detaljer. Oversættelse: Rikke Oberlin Flarup & Kirsten Vestergaard Mikkelsen.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.