// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Esther Enig: Når solen ikke skinner
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Ungdomsroman

Esther Enig: Når solen ikke skinner

Skrevet af den 16. august 2019 – 14:41Ingen kommentarer

Fester, alkohol, gode veninder og drenge. Det er helt sikkert noget af det, jeg bedst kan huske fra min egen gymnasietid. Men hvad med alt det andet? Usikkerheden omkring, hvilket tøj man nu skulle have på for at være med i kliken, hvad der skulle til for at beholde de nye veninder og for at passe ind. Der er ikke plads til mange afvigelser og da slet ikke en så stor som at være tiltrukket af sit eget køn.

Andrea har haft en virkelig god og skelsættende sommerferie sammen med sin bedste ven Lukas. En sommerferie, hvor det gik op for hende, at hun er til piger. Hun har ikke fortalt det til nogen. End ikke Lukas, som selv er homoseksuel og ikke havde den bedste oplevelse med sin egen familie, da han sprang ud. Så da Andrea og Lukas skal starte i 2. g efter sommeren, er Andrea forvirret og usikker. Hvordan skal hun fortælle det til sine veninder, som pludselig virker så overfladiske og homofobiske – i hvert fald hvad angår lesbiske forhold – og hvordan skal hun få det fortalt til Lukas, som selv har en masse problemer, han kæmper med i forhold til sin egen seksualitet?

Da Andrea bliver kysset af den smukke og selvsikre 3. g’er Solveig til en fest på skolen, lysner det hele pludselig for hende. Hun føler sig forelsket som aldrig før, og Solveig virker som om, hun er fuldkommen ligeglad med, hvad andre tænker om deres forhold. Men er hun nu også det, og hvor længe kan Andrea foregive over for sine veninder og Lukas, at alt er, som det plejer at være? Og hvordan skal hun få fortalt sin familie, at hun har fået en kæreste, som er en pige?

Der er noget meget fint over denne her YA-roman. Esther Enig rammer virkelig plet, hvad angår usikkerheden og de altoverskyggende følelser i netop den alder; Andreas usikkerhed, der viser sig i frustration og vrede over for hendes veninder og dem, der burde stå hende nær; følelserne der hænger uden på tøjet som en tikkende bombe, der kan sprænge når som helst. Det er bestemt ikke nemt at være ung og anderledes – især ikke når man ikke har nogen at tale med. Jeg kan varmt anbefale dig at læse Når solen ikke skinner. Den er ikke kun målrettet unge homoseksuelle, men også unge mennesker på kanten til voksenlivet og deres forældre.

Esther Enig: Når solen ikke skinner, Brændpunkt, 285 sider