// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mogens Rüdiger: Oliekrisen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Mogens Rüdiger: Oliekrisen

Skrevet af den 12. juli 2019 – 07:59Ingen kommentarer

De bilfrie søndage i 70erne er blevet en del af den nationale mytefortælling – selvom det var en kortlivet ”fornøjelse”. De forsvandt hurtigt igen, men oliekrisen satte varige spor i det danske samfund. Det samlede energiforbrug faldt kun i en kort årrække efter oliekrisen, men alligevel blev ingenting helt som før. Det, og meget mere, fortæller Mogens Rüdiger om i nyeste udgave af 100 danmarkshistorier.

Historien om oliekrisen er først og fremmest historien om et land, hvis buldrende vækst i efterkrigstiden var bygget på en umættelig appetit på (fossil) energi. Flere fik biler og tog på charterrejser, og ikke mindst energibehovet i boligen steg voldsomt i årene fra 2. verdenskrig til oliekrisen. Boligerne blev bedre og større, og de elektriske apparater flyttede ind: køleskab, fryser, elektrisk komfur og køkkenmaskiner. Dertil kom tørretumbler og opvasker, der trods alt i mange år kun var for de få. Læg dertil mekaniseringen af landbruget og en industri i vækst, og så har man opskriften på et gigantisk energihop, der i vores råstoffattige hjemland måtte dækkes af import. Fremfor alt olie.
Det var velstand og det var velfærd.

Det gav en brat opvågning, da Yom Kippurkrigen fik de arabiske lande til at gå sammen og hæve prisen, og dertil true med boycott af udvalgte lande. Så galt gik det nu ikke – det med boycotten – men de hævede priser var slemt nok, og et lille land som Danmark måtte til at finde på nye måder at dæmpe energiforbruget og lede efter alternativer til olien.

Energi er meget mere end sort olie og klimamæssigt endnu sortere kul, som politikerne ellers forsøgte at sætte i stedet. Det er også en mental forestilling, der blev revet i stykker i 70erne, nemlig forestillingen om at væksten kunne fortsætte uden konsekvenser. Siden da har dansk energipolitik vaklet mellem at give forbrugerne det, de gerne vil have – billig energi til hjem, bil og alt det andet – og samtidig spare på strømmen. Først af hensyn til pengepungen og storpolitikken, senere af hensyn til klima. Det hele samles pænt op i oliekrisen, og der ses fremad mod det nye årtusind og dets udfordringer.

Det er som altid interessant at få det store perspektiv på samfundsudviklingen perspektiveret af de små hverdagsbegivenheder. De store beslutninger om Danmarks energiforsyning blev truffet politisk – overgang til først kul, så vedvarende energi, sparekampagner, afgifter og meget mere – men i almindelige menneskers liv ser forandringerne anderledes ud. Her handler det om netop de bilfri søndage, om at tage kortere bade og om at måtte indse, at energiforbrug også har konsekvenser.

Oliekrisen er en veloplagt lille introduktion til den danske energipolitik og dens konsekvenser i anden halvdel af det tyvende århundrede, og er værd at læse for alle, der interesserer sig for energipolitik og ikke mindst klimapolitik – for selvfølgelig kan vi lære noget af vores forældres kvaler med at omstille sig fra energivækst til energispareråd dengang i 70erne.

Oliekrisen er tregtyvende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Vi har anmeldt alle bøgerne i serien – skriv danmarkshistorier i søgefeltet i øverste højre hjørne, så finder du dem.

Mogens Rüdiger: Oliekrisen. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkommer 12. juli 2019